(050) 700 1950
Stuur een bericht

Mogelijkheden voor zzp'ers in de zorg in 2015

Gesprekken met Belastingdienst zijn de laatste loodjes

ZZP'ers in de zorg hebben al bijna twee jaar te maken met de Belastingdienst die werkzaamheden in de zorg afkeuren omdat zij vinden dat het geen ondernemerschap betreft. De Belastingdienst stelt zich ondanks vele gerechtelijke uitspraken op het standpunt dat ondernemers die via bemiddeling in de zorg werken niet als ondernemer worden aangemerkt. De gevolgen hiervan zijn dat veel ondernemers in de zorg geen opdracht meer kunnen krijgen. Stichting ZZP Nederland werkt al tijden aan een oplossing die nu dichtbij lijkt te komen.

Zelfstandige service organisaties
Al meer dan een jaar probeert Stichting ZZP Nederland om een oplossing te vinden voor de zzp'ers in de zorg die door de Belastingdienst niet als ondernemer worden beschouwd. De oplossing wordt gezocht in de zogeheten Zelfstandige service organisaties (ZSO). Organisaties die van, voor en door zzp'ers worden geregeld. In december zijn weer gesprekken met de Belastingdienst gevoerd om de werkconstructie zo in te regelen dat de Belastingdienst toe zal staan dat er als ondernemer in de zorg gewerkt kan worden.

Zodra het akkoord van de Belastingdienst er is wordt het mogelijk om zonder VAR, of straks Beschikking geen Loonheffing (BGL), te werken in de zorg. Via de opgezette ZSO's werkt Stichting ZZP Nederland aan 3 de paden om als ZZP'ers te kunnen ondernemen in de zorg, te weten via:
1) directe contractering
2) eigen (wtzi) erkende ZZP-instellingen
3) onder aanneming via derden instellingen.

Half maart zijn liggen alle overeenkomsten en documenten bij de Belastingdienst ter goedkeuring, waarna de opzet van de ZSO's zal worden gekeurd en hopelijk kunnen dan zzp'ers in de zorg weer op alle zorggebieden aan het werk.

Deel deze pagina: