Belangenbehartiging

Uitstel belastingafdracht

Uitstel van belastingafdracht en verlaging van Voorlopige aanslagen op aanvraag

Met het online formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ vraag je automatisch in 1 keer uitstel aan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.

Als je dit formulier instuurt, legt de Belastingdienst voor al deze aanslagen de invordering direct stil voor een periode van 3 maanden. Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 oktober 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 oktober 2021. Let op: Alle belastingen waarvoor je na 1 oktober 2021 aangifte doet, moet je weer op tijd betalen.

Het kabinet wil niet dat ondernemers alsnog in de knel komen bij het terugbetalen. Daarom komt er een ruime terugbetalingsregeling van 5 jaar om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. Ondernemers moeten beginnen met afbetalen van opgebouwde schuld per 1 oktober 2022 en krijgen tot 1 oktober 2027 de tijd. Je betaalt dan 60 maanden lang elke maand een vast bedrag aan de belastingdienst. Wil je versneld betalen, dan kan dat natuurlijk ook.

Let op! Blijf op tijd aangifte doen. En wacht tot je een aanslag hebt ontvangen. Pas dan kan je bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Als er nog geen aanslag is, kan de Belastingdienst het verzoek niet in behandeling nemen.

Via deze link kan je de aanvraag doen. Je moet wel eerst inloggen met DigiD.

Waarop wordt beoordeeld?

Wat moet er in de brief waarin je uitstel van betaling aanvraagt:

  • dat er sprake is van bestaande betalingsproblemen en bijvoorbeeld geen nog te verwachten betalingsproblemen.
  • dat jouw betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn als gevolg van het coronavirus.
  • dat jouw onderneming levensvatbaar is.

Ook zal de Belastingdienst de verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van belastingen, schrappen of terugdraaien. Dat geldt bijvoorbeeld voor het te laat betalen van de btw. Als ondernemers vanwege het virus een lagere winstverwachting hebben, dan kunnen zij vragen om een lagere voorlopige aanslag zodat de belasting voor het komend jaar lager is.

Update 27-11-2021

Het kabinet heeft besloten het belastinguitstel voor ondernemers automatisch te verlengen tot eind 2021. Ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. Ook de invorderingsrente blijft een half jaar langer bijna 0%; tot 1 juli 2022. Dit was januari 2022. De terugbetaling van de belastingschuld start nog steeds vanaf 1 oktober 2022. Ondernemers krijgen dan 5 jaar de tijd om de belastingschuld af te lossen.

Heb je nog niet eerder bijzonder uitstel van belasting aangevraagd? Of heb je jouw belastingschuld inmiddels voldaan maar voorzie je (weer) betalingsproblemen? Dan kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst tot en met 31 december 2021. Nadat jouw verzoek is ontvangen en goedgekeurd, krijg je uitstel van betaling tot en met 31 december 2021. En kun je gebruikmaken van de soepele betalingsregeling.

Meer informatie over deze regeling.

Verlagen voorlopige aanslag

Ondernemers kunnen vragen om hun voorlopige aanslag te verlagen nu minder omzet wordt verwacht. Zo betalen ze meteen minder belasting.
Via deze link lees je op de website van de Belastingdienst hoe je jouw voorlopige aanslag kunt verlagen. De verlaging kan je ook bij de boekhouder of administrateur laten regelen.

Op deze pagina