FASE 1
ORIëntatiefase
Het lijkt mooi om zelfstandig te werken en dat is het ook. Toch zijn er ook nadelen aan een eigen bedrijf, hoe groot of klein jouw bedrijf ook is. In de eerste plaats loop je ondernemersrisico. Nu zal dat risico als zzp'er niet zo groot zijn, maar je hebt bijvoorbeeld geen enkele garantie voor opdrachten of inkomen. Het is daarom een goed idee om over belangrijke zaken van tevoren goed na te denken en zo deze risico's te beperken. Ga vooral niet overhaast van start, maar neem de tijd om één en ander op papier te zetten.
Stap 1: onderzoek de markt
Voordat je start als zelfstandige is het verstandig onderzoek te doen naar de markt waarin je aan de slag wilt gaan. Hiermee krijg je namelijk een duidelijk beeld van wat er in jouw (toekomstige) sector speelt. Met een marktonderzoek wordt jouw doelgroep, jouw concurrenten en de trends in de markt zichtbaar.
Als zzp'er marktonderzoek doen
Stap 2: bedenk een bedrijfsnaam
Een originele bedrijfsnaam helpt je als zelfstandige te onderscheiden van je concurrenten. Het trekt de aandacht van potentiële klanten en geeft direct een eerste indruk van jouw bedrijf. Een unieke naam zorgt er ook nog eens voor dat klanten je beter onthouden. Dit zorgt weer voor meer herkenbaarheid.
Hoe bedenk je een succesvolle bedrijfsnaam?
Stap 3: kies een rechtsvorm
Als startende zzp'er kun je kiezen tussen verschillende rechtsvormen, met of zonder rechtspersoonlijkheid. Mocht je het nog niet weten: zzp'er is geen rechtsvorm. Je kunt kiezen uit een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), commanditaire vennootschap (cv), maatschap of coöperatie.
Stap 4: bepaal waar je gaat werken
Ga je vanuit huis aan de slag? Of wil je ergens een kantoorruimte huren (of kopen)? Wanneer je onderneemt vanuit huis bespaar je op de kosten van het huren (of kopen) van een kantoorruimte. Werken in een vertrouwde omgeving draagt ook bij aan comfort en focus tijdens de opstartfase van je bedrijf. Daar staat tegenover dat het huren (of kopen) van een kantoor- of bedrijfsruimte weer zorgt voor een professionele uitstraling naar je klanten toe. Ook kun je werk en privé beter scheiden en heb je ruimte voor groei en het ontvangen van klanten.
Kantoorruimte huren als zelfstandige
Een andere optie is een flexwerkplek. Dit is een betaalbare en flexibele optie zonder lange huurcontracten, wat handig is als je nog niet fulltime een kantoor nodig hebt. Flexwerkplekken zijn ook de perfecte manier om nieuwe contacten te leggen en je netwerk uit te breiden. Via onze partner Myspot kun je voordelig een flexwerkplek huren.
Stap 5: schrijf een ondernemingsplan
In een ondernemingsplan komen al je plannen samen. Hierin stippel jij je koers uit en kijk je of hetgeen wat jij van plan bent haalbaar is. Je stelt hierin heldere doelen voor je onderneming. Deze moet je in een paar zinnen kunnen verwoorden, anders zijn deze te ingewikkeld. Meteen een goede test dus.
Zo schrijf je een ondernemingsplan
Vind je het handig om vanuit een template te werken? Als je Plus of Premium lid bent (of wordt) van ZZP Nederland kun je in onze juridische documenten generator heel eenvoudig online jouw ondernemingsplan opstellen, volledig op maat en afgestemd op jouw situatie! Deze documentengenerator zal nog vaker van toepassing komen. Je kunt hierin namelijk 150+ documenten op maat maken, waaronder ook een offerte, algemene voorwaarden en een opdrachtovereenkomst.
Naar de documenten generator Lid worden
Tip: leden van ZZP Nederland kunnen gebruikmaken van gratis rekenmodellen. We hebben onder andere een rekenmodel beschikbaar voor het berekenen van je uurtarief en declarabele uren. Handig voor het financiële deel van je ondernemingsplan!