FASE 2

De Regelfase

Als je goed hebt nagedacht over wat het betekent om zzp’er te worden en wat er dan allemaal op je afkomt en je wilt je plannen doorzetten, dan is het tijd om te handelen. Wat moet je allemaal regelen om van jouw bedrijf een succes te maken. Hieronder geven wij uitleg over de belangrijkste zaken die je moet regelen.

Zzp'er regelt online zaken
Zzp'er regelt zaken online

Stap 6: inschrijven KVK + aanvraag btw-nummer

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen zal je moeten inschrijven bij Kamer van Koophandel. Voor de inschrijving in het handelsregister moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen. Bij het inschrijven in het handelsregister krijg je ook je btw-nummer (afhankelijk van de rechtsvorm). Bij inschrijving betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van € 80,10.

Inschrijven KVK

Stap 7: zakelijke rekening aanvragen

Met een zakelijke rekening houd je de boekhouding tussen zakelijk en privé gescheiden. Facturen die je betaalt vanuit de zakelijke rekening zijn dan zakelijke kosten. De kosten van een zakelijke rekening zijn iets duurder dan een particuliere rekening, maar een zakelijke rekening brengt wel grote voordelen met zich mee. De kosten voor een zakelijke rekening kun je namelijk als ondernemerskosten afschrijven.

Voordelen van een zakelijke rekening

Als lid van ZZP Nederland kun je met voordeel een zakelijke rekening afsluiten bij SNS bank of Knab. Doe er je voordeel mee!

Stap 8: financieringsplan maken

Er zijn verschillende opties voor jou als zelfstandige om je bedrijf te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld eigen spaargeld gebruiken of een lening aanvragen bij de bank. Een andere mogelijkheid is crowdfunding, waarbij je geld ophaalt bij een groep investeerders. 

Financieringsmogelijkheden voor zzp'ers

Stap 9: verzekeringen afsluiten

Als zzp'er loop je risico's. Die risico's kun je afdekken door je te verzekeren. Je moet je natuurlijk persoonlijk verzekeren, maar ook voor jouw bedrijf kan het handig zijn om bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Een belangrijke verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, waarmee je risico’s kunt afdekken. Noodzakelijk want als zzp'er werk je voor eigen rekening en risico. Jouw persoonlijke verzekering dekt geen zakelijke schade!

Verzekeringen voor zzp'ers

Ben je lid van ZZP Nederland? Dan kun je rekenen op een leuke korting bij diverse collectieve verzekeringen. Nog geen lid? Sluit je dan vandaag nog aan voor slechts 22,50 per jaar. 

Ja, ik sluit me aan

Stap 10: algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden zijn voor jou als zelfstandig ondernemer onmisbaar. In de algemene voorwaarden staan de regels die jij standaard wilt laten gelden bij het sluiten van een overeenkomst met je klant. Door deze aan je opdrachtgever te laten zien en te laten ondertekenen voorkom je problemen en conflicten.

Alles over algemene voorwaarden

Voor al onze leden hebben we gratis algemene voorwaarden beschikbaar. Daarnaast kun je als Plus of Premium lid in onze juridische documentengenerator algemene voorwaarden op maat maken

Gratis algemene voorwaarden  

Stap 11: opdrachtovereenkomst opstellen

Je kunt jezelf dan wel als freelancer of zzp'er beschouwen, maar dit zegt niet dat de Belastingdienst en UWV dit ook doen. Als je twijfelt of de werkrelatie die jij hebt met jouw opdrachtgever wel wordt gezien als een ondernemersrelatie, dan kun je gebruikmaken van een opdrachtovereenkomst. Werken met een opdrachtovereenkomst is niet verplicht, maar we raden je wel aan om afspraken duidelijk op papier te zetten. Hiermee voorkom je namelijk ook problemen over betaling, deadlines of andere verwachtingen. Een schriftelijke overeenkomst geeft duidelijkheid aan beide partijen. 

Alles over een opdrachtovereenkomst

Voor al onze leden hebben we gratis modelovereenkomsten beschikbaar. Liever een op maat gemaakte overeenkomst? Als Plus of Premium lid kun je in onze juridische documentengenerator een opdrachtovereenkomst op maat maken.

Gratis modelovereenkomst

Stap 12: huisstijl en website ontwikkelen

Een huisstijl en website zorgen beide voor een professionele en herkenbare uitstraling. Wanneer je een huisstijl laat ontwikkelen kun je je merkidentiteit consistent doorvoeren in alle communicatie. Het zorgt voor een geheel. 

Een professionele website kun je zien als een online visitekaartje. Hier kunnen potentiële klanten informatie vinden over jouw producten/diensten en contact met jou leggen. Een website vergroot daarnaast je zichtbaarheid, betrouwbaarheid en helpt je nieuwe klanten aan te trekken. 

Wat je op je website moet vermelden

Leden van ZZP Nederland kunnen gratis een professionele website laten maken door Misterdot. Je krijgt dan een op maat gemaakt website, inclusief hosting, onderhoud en updates. 

Gratis website laten maken

Stap 13: kilometerregistratie op orde brengen

Met een kilometerregistratie kun je zakelijke en privéritten van elkaar scheiden. Dit is belangrijk voor de belastingaangifte, omdat je alleen zakelijke kilometers kunt aftrekken. Nauwkeurige registratie zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van fiscale voordelen, zoals de btw-teruggave op brandstof en onderhoudskosten. Bovendien voorkom je hiermee problemen met de Belastingdienst bij controles. Tot slot geeft ook de kilometerregistratie inzicht in de kosten van je zakelijk vervoer. 

Kilometerregistratie bijhouden

Stap 14: nadenken over je pensioen

Het is slim om alvast na te denken over een aanvullend pensioen, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor je financiële toekomst. Je krijgt een AOW, maar dit is vaak niet genoeg om comfortabel van te kunnen leven. Anders dan werknemers bouw je als zzp'er geen pensioen op via een werkgever. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je pensioen als zzp'er aan te vullen.

Mogelijkheden aanvullend pensioen

Stap 15: administratie / boekhouding opzetten

Als je zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie. Om boetes te voorkomen is het belangrijk dat je administratie op orde is. Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding zelf te doen, maar je kunt dit ook uitbesteden. Wij hebben de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje gezet. Ben je lid van ZZP Nederland (of word je dat)? Dan hebben we mooie aanbiedingen voor je!

Alles over boekhouden voor zzp'ers

Tip: zet het bedrag wat je moet betalen aan inkomstenbelasting apart. Hiermee voorkom je dat je uiteindelijk voor vervelende verrassingen komt te staan. Om erachter te kunnen komen (bij benadering) welk bedrag je uiteindelijk moet betalen, hebben we een handig rekenmodel voor je. Dit rekenmodel is gratis voor onze leden.

Naar het rekenmodel

Stap 16: check of je alles goed hebt geregeld

Voordat je daadwerkelijk start met ondernemen is het handig om nog even een keer te checken of je aan alles hebt gedacht. Je moet namelijk veel regelen. En hoe weet je nou zeker of je aan alles hebt gedacht? Ontdek of jij al je zaakjes op orde hebt met de gratis ondernemersscan. 

Naar de ondernemersscan

Zet alles op papier, werk je ideeën uit.
Handen uit de mouwen en aan de slag!