ONDERNEMER IN 10 STAPPEN

ZZP Stappenplan

Benieuwd welke stappen je kunt ondernemen om zzp'er te worden? ZZP Nederland heeft een uitgebreid tien stappenplan dat je begeleidt van idee tot realisatie van jouw eigen bedrijfsplan. Lees onder de foto verder.

zzp'er zin om aan de slag te gaan

Stap 1: Oriëntatie/overweging

Het lijkt mooi om zelfstandig te werken en dat is het ook. Echter er kleven ook nadelen aan een eigen bedrijf, hoe groot of klein jouw bedrijf ook is. In de eerste plaats loop je ondernemersrisico. Nu zal dat risico als zzp'er niet zo groot zijn, maar je hebt bijvoorbeeld geen enkele garantie voor opdrachten of inkomen. Het is dan ook een goed idee om jouw ideeën te bespreken met familie, vrienden en bekenden. Ga vooral niet overhaast van start. Wat nu een goed idee lijkt is over enkele weken/maanden waarschijnlijk nog steeds een goed plan.

Stap 2: Maak een plan en wees kritisch

Om jouw idee te toetsen op haalbaarheid schrijf je een ondernemingsplan. Dit hoeft geen uitvoerig document te zijn, maar schept wel duidelijkheid. Dit plan schrijf je in eerste instantie voor jezelf om duidelijk te krijgen wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Met een ondernemingsplan is het gemakkelijker om in een later stadium anderen ervan te overtuigen dat je een goed idee hebt. Dit kan belangrijk zijn om bijvoorbeeld je financiering rond te krijgen. In een ondernemingsplan komen de sterke en zwakke kanten van de ondernemer en de kansen en bedreigingen van de onderneming aan het licht. Ook maak je in een ondernemingsplan een financiële begroting. Bekijk niet alles door een roze bril, maar wees kritisch op jezelf. Bespreek jouw plannen ook goed met je partner, kijk welk risico je neemt en of dat realistisch is. Vraag ook eens iemand anders die kritisch is om naar jouw plan te kijken. Kritiek is nooit leuk maar het opent wel de ogen. Als je dan nog positief bent ga er dan voor met volle inzet.

Lees meer:  Ondernemingsplan

Stap 3: Kamer van Koophandel + btw-nummer

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen zal je moeten inschrijven bij Kamer van Koophandel. Voor de inschrijving in het handelsregister moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen. Bij het inschrijven in het handelsregister krijg je ook een btw-nummer mee (afhankelijk van de rechtsvorm). Je hoeft niet apart naar de Belastingdienst. Bij inschrijving betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van € 80,10.

Lees meer: Inschrijven KvK

Stap 4: Modelovereenkomst

Je kunt jezelf dan wel als freelancer of zzp'er beschouwen, maar dit zegt niet dat de Belastingdienst en UWV dit ook doen. Als je twijfelt of de werkrelatie die jij hebt met jouw opdrachtgever wel wordt gezien als een ondernemersrelatie, dan kun je gebruikmaken van vooraf getoetste modelovereenkomsten.

Er staan meerdere goedgekeurde modelovereenkomsten op onze website. Als je werkt volgens de artikelen in de modelovereenkomsten, dan geeft de Belastingdienst vooraf al vrijwaring voor het betalen van loonheffingen. Werken met modelovereenkomsten is niet verplicht, maar we raden je wel aan om afspraken duidelijk op papier te zetten.

Lees meer:
Modelovereenkomst en de wet DBA

Algemene voorwaarden

Naast het werken met modelovereenkomsten is het verstandig om ook direct jouw algemene voorwaarden aan je opdrachtgever te laten zien en te laten ondertekenen. Algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard wilt laten gelden bij het sluiten van een overeenkomst. 

Lees meer:Alles over algemene voorwaarden

Voor abonnees heeft ZZP Nederland gratis algemene voorwaarden beschikbaar. Ook is er een mogelijkheid om ze met korting op maat te laten maken.

Gratis algemene voorwaarden

Stap 5: Huisvesting

De meeste zzp'ers werken op locatie van de opdrachtgever en hebben geen bedrijfsruimte nodig. In andere gevallen moet je goed overdenken wat je beslist nodig hebt en wat dat kost. Je kan thuis werken of in een bedrijfspand. Verzamelgebouwen zijn ook goede opties. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, je zult met een aantal zaken rekening moeten houden. Welke eisen stel je aan de ruimte? Wat is het bestemmingsplan van die ruimte? Kun je op die locatie eventueel uitbreiden? Welke regels gelden voor jouw bedrijfsruimte, val je onder winkel- of horecaruimte of onder kantoorruimte? Al deze zaken moet je goed uitzoeken voordat je uiteindelijk je keuze bepaalt.

Op het Ondernemersplein helpen ze je met enkele vragen en doorverwijslinks.

Stap 6: Rechtsvorm

Als je een bedrijf start, dan zal je een rechtsvorm moeten kiezen voor je bedrijf. Veel zzp'ers werken als een eenmanszaak maar er zijn ook andere opties. Zzp is geen rechtsvorm, dus je kan ook niet inschrijven bij Kamer van Koophandel als zzp'er. Bij de keuze van een rechtsvorm spelen aspecten als kosten en fiscale - en juridische gevolgen een grote rol.

Lees meer: Rechtsvormen voor zzp'ers

Stap 7: Risico's afdekken/verzekeren

Als zzp'er loop je risico's. Die risico's kun je afdekken door je te verzekeren. Je moet je natuurlijk persoonlijk verzekeren, maar ook voor jouw bedrijf kan het handig zijn om bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Een belangrijke verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, waarmee je belangrijke risico’s kunt afdekken. Noodzakelijk want als zzp'er werk je voor eigen rekening en risico.

Andere verzekeringen die verstandig kunnen zijn: ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioen, glasschade, inboedel, rechtsbijstand, transport, inkomstenderving, diefstal en ga zo maar door. Het is aan jou om te beoordelen welke verzekeringen je nodig acht. Leden van ZZP Nederland kunnen rekenen op een leuke korting bij diverse collectieve verzekeringen.

Lees meer: Verzekeringen voor zzp'ers

Stap 8: Financiering

Om je bedrijf te kunnen starten heb je misschien geld nodig. Er zijn vele manieren waarop je aan geld kunt komen. Normaal gesproken zal je zelf een gedeelte van het startkapitaal moeten financieren. Daarnaast kan je terecht bij banken, familie, leveranciers of particuliere investeerders. Om geld van deze personen of instanties los te krijgen zal je wel een goed onderbouwd financieel plan moeten hebben.

Lees meer: Zzp leningen: klein krediet in een overzicht

Stap 9: Administratie

Je bent bij wet verplicht om jouw bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Alle basisgegevens die je op papier of elektronisch vastlegt moet je zeven jaar bewaren. Gegevens over onroerend goed moet je zelfs tien jaar bewaren. In jouw administratie moet te zien zijn hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Hiervoor moet je de facturen die je uitschrijft en betaalt bijhouden, net als je uitgaven en ontvangsten en het privégebruik van goederen en diensten. Een goed administratiepakket bespaart je veel geld.

Lees meer: Zzp administratie

Stap 10: Sluit je aan bij ZZP Nederland

Voor slechts € 22,50 per jaar (excl. btw) sluit jij je aan bij ZZP Nederland. Al 55.000 ondernemers gingen je voor. Je kunt direct gebruikmaken van collectief voordeel, bijvoorbeeld op je zorgverzekering. Daarnaast profiteer je van allerlei andere aantrekkelijk ledenvoordelen, zoals kortingen op diensten en exclusieve producten die voor jou relevant zijn als zzp'er. Bovendien kun je als lid altijd met al jouw ondernemersvragen bij onze ondernemersdesk terecht.

Aansluiten bij ZZP Nederland