Starten als zzp'er

Modelovereenkomst

Je kan jezelf dan wel als freelancer of zzp'er beschouwen, dit betekent niet dat de Belastingdienst en UWV dit ook doen. Als je twijfelt of de werkrelatie die je hebt met jouw opdrachtgever wel door de Belastingdienst wordt beschouwd als een ondernemersrelatie, dan kun je gebruik maken van vooraf getoetste modelovereenkomsten.

Er staan meerdere goedgekeurde modelovereenkomsten op onze website. Als je werkt volgens de artikelen in de modelovereenkomsten, dan geeft de Belastingdienst vooraf al vrijwaring voor het betalen van loonheffingen. Werken met modelovereenkomsten is niet verplicht, maar we raden je wel aan om afspraken duidelijk op papier te zetten.

Naast het werken met modelovereenkomsten is het verstandig om ook direct jouw algemene voorwaarden aan je opdrachtgever te laten zien en te laten ondertekenen. Algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard wilt laten gelden bij het sluiten van een overeenkomst. Voor abonnees heeft ZZP Nederland gratis algemene voorwaarden beschikbaar. Ook is er een mogelijkheid om ze met korting op maat te laten maken.

Lees meer over dit onderwerp: