5 Tips voor aangifte IB

Administratie

2017 is al enige tijd ten einde. Maar de aangifte inkomstenbelasting 2017 moet nog gedaan worden! Het werk zit hem vaak niet in de aangifte zelf; die wordt meestal door de boekhouder of accountant verzorgd. Toch brengt de aangifte nog aardig wat kopzorgen met zich mee. Het aanleveren van de gegevens is vaak een heel gedoe. Evenals de afstemming met de boekhouder. Maar het meest vervelend is de onzekerheid over het te betalen belastingbedrag. ZZP’ers horen vaak pas in het voorjaar van 2018 (of later!) hoeveel inkomstenbelasting ze moeten betalen over 2017. En die onzekerheid zorgt voor slapeloze nachten. In dit artikel krijg je 5 tips om te zorgen dat de aangifte inkomstenbelasting je geen slapeloze nachten bezorgt!

Tip 1: Maak heldere afspraken

Voor je boekhouder/accountant ben jij een van de velen. En als zzp’er ben je meestal niet de allerbelangrijkste. Als je niets afspreekt, ligt jouw dossier straks onderop de stapel. Maak dus goede afspraken met je boekhouder/accountant. Doe dat nu, zodat ook jouw aangifte wordt ingepland! Maak bijvoorbeeld onderstaande afspraken:

 1. Wanneer lever jij alles aan?
 2. Wat lever je dan precies aan?
 3. Wanneer ontvang jij het eerste concept van de cijfers en de vragen die de boekhouder/accountant nog voor je heeft?
 4. Wanneer reageer jij daar op?
 5. Wanneer wordt de definitieve aangifte ingediend?

Nú is het juiste moment om deze afspraken te maken, dus: Pak de telefoon!

Tip 2: Stuur alles ineens op!

Het klinkt als een open deur, dat je documenten moet opsturen aan je boekhouder. Maar de sleutel zit in het woord: Ineens. Als je steeds een onderdeel aan je boekhouder opstuurt kost het steeds tijd en energie. Bovendien is je boekhouder dan veel meer tijd kwijt met jouw aangifte. Dus plan voor jezelf één dag(deel) in waarop je alles verzamelt en opstuurt aan je boekhouder!

Wat je in ieder geval nodig hebt is:

 • Urenregistratie en kilometeradministratie
 • Volledig bijgewerkte boekhouding.
 • Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017
 • Kopie laatste bankafschrift zakelijke rekening(en) en kopie bankafschrift(en) privérekeningen(en) 1 januari 2017; 
 • Jaaropgave hypotheek en WOZ-opgave;
 • Fiscale informatie fiscaal partner;
 • Betaalde premies AOV;
 • Betaalde premies oudedagsvoorziening;

Tip 3: Zet het geld apart

Zet maandelijks geld apart zodat de blauwe envelop straks niet als een uiterst onaangename verrassing op de (digitale) deurmat ploft. Wil je weten hoeveel geld je iedere maand opzij moet zetten? Dat lees je in tip 5!

Tip 4: Ga na of je privékosten (deels) zakelijk kunt opvoeren

Maak jij privé kosten waar je ook zakelijk baat bij hebt? Zoals je telefoon, de internetaansluiting, een vakblad waar je een abonnement op hebt? Dan kun je die kosten (deels) zakelijk opvoeren. Daarmee druk je de winst en daardoor betaal je minder belasting. Geef dit lijstje door aan je boekhouder, zo bespaar te toch al snel flink wat euro’s!

Tip 5: Bereken vooraf hoeveel je moet betalen & check de aangifte!

En dan komt het moment dat jij conceptcijfers en de aangifte inkomstenbelasting krijgt aangeleverd. Sommige zzp’ers nemen de cijfers door, maar het gros van de zzp’ers gaat uit van de deskundigheid van de expert en denkt ‘het zal wel kloppen’. Niet doen! Je doet daarmee jezelf en je onderneming te kort. De boekhouder/accountant is ook maar een mens. Hij kan fouten maken. Je bent het aan jezelf en je onderneming verplicht om de aangifte te checken. Om je te helpen met het doen van deze controle, bieden wij je graag de training ‘IB voor ZZP in 10 minuten’ met ledenkorting aan! Behalve dat je hiermee de aangifte kunt checken (en dat heeft veel ondernemers al duizenden euro’s opgeleverd!). weet je dankzij de training binnen 10 minuten hoeveel belasting je moet betalen. En dat geeft rust!

Voor meer informatie en bestellen van deze training, klik op deze link. Met kortingscode B2017ZZPNL, krijg je als lid van Stichting ZZP Nederland 10 euro korting op de toch al zeer betaalbare training!

Femke Hogema

Auteur van 'Financiën voor ZZP'ers' en trainer van online training 'IB aangifte in 10 minuten'

Deel deze pagina: