Crowdfunding voor ondernemers: Hype of blijvertje?

Financiën

Crowdfunding is al lang geen onbekend begrip meer in ondernemersland. Toch gaan de meeste ondernemers voor hun financiering nog naar de traditionele bank. In dit blog bekijken we waar crowdfunding op dit moment staat.

Wat is crowdfunding

Weet je nog niet hoe crowdfunding voor ondernemers werkt? Verdiep je dan eerst even in de materie. Kortgezegd brengt een grote groep individuen kleine bedragen bij elkaar om jou te financieren. Jij kunt nu jouw droom realiseren en ‘bedankt’ die investeerders dus, bijvoorbeeld met rente.

Crowdfunding blijft groeien

Uit de voorlopige cijfers van adviesbureau Douw & Koren blijkt dat er in 2016 ruim € 170 miljoen is opgehaald via crowdfundprojecten. Dat is ruim € 40 miljoen meer dan in 2015. Van deze € 170 miljoen was 83% bestemd voor ondernemingen. Het valt op dat niet alleen startups, maar juist ook steeds meer gevestigde ondernemingen kiezen voor crowdfunding.

Lange weg te gaan

Crowdfunding is lekker op weg, maar er is tegelijkertijd nog een lange weg te gaan voordat crowdfunding een gevestigde financieringsmogelijkheid is. Het aandeel van crowdfundleningen tot € 1 miljoen is nog altijd minder dan 1% van het totale volume aan mkb-leningen in Nederland.

De gewenste bijeffecten van crowdfunding

“Ondernemers kiezen vooral voor traditionele vormen en als die spaak lopen, stoppen de meeste ondernemers met hun zoektocht naar geld“, aldus de Kamer van Koophandel. Toch zien steeds meer ondernemers een lening via crowdfunding als een interessante financieringsoplossing.

Natuurlijk zijn ze blij dat ze de financiering rondkrijgen, maar crowdfunding brengt ook nog een gewenst bijeffect met zich mee: extra marketingwaarde. Je toetst namelijk je groeiplannen bij ‘de crowd’ en vergroot de naamsbekendheid van je bedrijf als je een succesvolle crowdfundcampagne hebt gelanceerd. 

Crowdfunding is vooral geschikt voor niet-startende ondernemers die verder willen groeien of voor de start van een nieuwe activiteit, inclusief het wel of niet aanschaffen van nieuwe bedrijfsmiddelen.

Crowdfunding goedkoper dan andere financieringsvormen?

Elke financieringsoplossing heeft zijn eigen kosten structuur. Elke aanvraag is uniek, geen enkel risicoprofiel is hetzelfde. Daarom kun je tarieven niet 1-op-1 met elkaar vergelijken. Maar door de kosten op een rijtje te zetten, heb je wel een beeld van de kosten die je kunt verwachten.  Elke case is anders, verdiep je goed in de mogelijkheden en bepaal welke financieringsvorm het beste bij jou past.

Meer informatie over Crowdfunding

Via het online platform van onze partner Knab kun je meer achtergrondinformatie vinden over crowdfunding. Je kunt zelfs direct aan de slag, als je dat zou willen. Meer informatie vind je op knab.nl

Michiel Ypenburg

Salesmanager Knab. 

Deel deze pagina: