Blog

De bouw is booming

Zzp'ers profiteren van de opleving in de bouw. Werk te over, dus ontpopt de zelfstandige vakman zich steeds vaker als allrounder op de bouwplaats. Met alle risico's van dien. Ben jij goed voorbereid op groei?

De bouwsector zit in de lift en bouwbedrijven komen handen tekort. Een op de vijf bouwbedrijven kampt met personeelstekort, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal zzp'ers in de bouw is de afgelopen tien jaar sterk gestegen: van de 527.000 bouwvakkers is 42 procent zzp'er.

Door de grote vraag naar vakmensen zien we de zzp'er in de praktijk steeds vaker in verschillende rollen op de bouwplaats. Aanvankelijk neemt hij als zelfstandige - bijvoorbeeld metselaar, timmerman of stukadoor - opdrachten aan. Na verloop van tijd ontpopt deze zzp’er zich tot allrounder. Hij verricht zelf andere werkzaamheden dan timmer- of metselwerken alleen. Of laat die onder zijn verantwoordelijkheid uitvoeren door een onderaannemer.

De zzp'er als aannemer

Als vakman zeg je niet snel 'nee' tegen de opdracht voor een aanbouw of zelfs een complete woning. Dan ben je ineens hoofdaannemer, mét alle verantwoordelijkheid die daar vanuit de wet bij hoort. In beide gevallen zijn de risico’s die je loopt anders en is je verzekeringspakket, aanvankelijk op jouw timmer- of metselbedrijf afgestemd, niet meer toereikend.

Als hoofdaannemer ben je namelijk niet alleen aansprakelijk voor schade door jouw eigen werkzaamheden, maar ook voor schade veroorzaakt door onderaannemers die in jouw opdracht werken. Schakel je bijvoorbeeld een heier in voor een nieuwe aanbouw en ontstaan er als gevolg van de trillingen scheuren in de muren van de buren? Of veroorzaakt de loodgieter schade aan de nieuwe parketvloer? Als hoofdaannemer ben jij verantwoordelijk voor die werkzaamheden en kan je hiervoor aansprakelijk gesteld worden!

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB)

Aansprakelijkheid is bij zzp'ers te vaak een ondergeschoven kindje, merken we in de praktijk. Als zelfstandig ondernemer moet je vlug kunnen inspelen op de vraag. Als je een nieuwe, mooie klus krijgt, sta je er niet altijd bij stil of deze werkzaamheden eigenlijk wel op je aansprakelijkheidsverzekering zijn verzekerd. Precies de valkuil die we vaak tegenkomen: het verzekeringspakket houdt geen gelijke tred met de uitbreiding van de activiteiten en verantwoordelijkheden.

CAR-verzekering

Als (onder)aannemer in de bouw is het ook zinvol om een construction all risk verzekering (CAR) af te sluiten. Die dekt schade aan het werk zelf, aan eigendommen van andere partijen of je eigen eigendommen. Zo bescherm je je bedrijf tijdens de bouw tegen de financiële gevolgen van schade als gevolg van bijvoorbeeld ontwerp- en uitvoeringsfouten, het weer, diefstal, brand of vandalisme.

Up-to-date?

Als zzp'er in de bouw doe je er goed aan je bedrijfsverzekeringspakket regelmatig tegen het licht te houden en eventueel aan te passen aan nieuwe of veranderende activiteiten. Zo voorkom je dat je te maken krijgt met claims die zo hoog kunnen oplopen, dat ze voor een kleine zelfstandige nauwelijks te dragen zijn. Een goede adviseur denkt mee over verzekeringsoplossingen die passen bij de groei van je bedrijf. Zodat jij als ondernemer kunt blijven ondernemen, ook bij schade! 

Geplaatst op 22 november 2017 door Kelly Roelofs

Risicodeskundige Bouw bij Nationale-Nederlanden Zakelijk Schade, Team Risicodeskundigen