Echte zzp’er de dupe van ontbreken goede definitie zzp'er

Politiek Den Haag

Een door de overheid voorgesteld minimumtarief voor zzp’ers en een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) helpen de échte zzp’er niet. Dit is bedoeld voor zelfstandigen met een laag perspectief op gezond ondernemerschap, zoals fietskoeriers die een paar uur per week werken. ZZP Nederland-directeur, Frank Alfrink, pleit daarom voor een goede definitie voor zzp’ers.

Zzp'ers zijn geen homogene groep
Zzp'ers zijn geen homogene groep

In politiek Nederland wordt nog steeds gesproken over ‘de zzp’ers’ zonder dat er een sluitende definitie is van wie nou precies onder de groep zzp’ers valt. Een groep die volgens de KvK inmiddels uit 1,4 miljoen zzp’ers bestaat, kan nooit zo homogeen zijn dat er universele afspraken voor de hele groep te maken zijn. Laat staan dat deze groep in een definitie van een paar zinnen kan worden gevat. Het ontbreken van een goede definitie brengt de echte ondernemer ernstige schade toe.

Minimumtarief voor zzp’ers

De overheid doet zijn uiterste best om in de grote groep zzp’ers toch verscheidenheid aan te brengen. Bijvoorbeeld door zzp’ers onder te verdelen in hoeveel zij per uur verdienen. Zo wil de overheid aan de onderkant een minimaal zzp-tarief invoeren van 16 euro. Zo moeten de ‘zwakke ondernemers’ worden beschermd.

Onderkant arbeidsmarkt versus bewuste zzp’ers

Dat de politiek zich druk maakt over werkenden met een laag verdienvermogen is begrijpelijk, want aan de onderkant van de arbeidsmarkt is een diversiteit van flexibele arbeidscontracten ontstaan. In dit segment bevinden zich veelal afhankelijke werkenden met een laag perspectief op gezond zelfstandig ondernemerschap.

Deze categorie mag niet worden verward met de groep bewust zelfstandige ondernemers met een gezond verdienvermogen. De media en politiek noemen bijvoorbeeld studenten met een bijbaan die bij een platform als Uber of Thuisbezorgd enkele uren in de week werken ook zzp’ers.Deze vermenging in publieke beeldvorming is slecht voor het imago en de rechtszekerheid van zelfstandige ondernemers en houdt de discussie over schijnconstructies nodeloos in stand. Dergelijke baantjes hebben niets met ondernemerschap te maken.

Overheidsingrijpen

De afkalvende rechtspositie van de groep werkenden met meestal een laag verdienvermogen en steeds minder sociale bescherming vormt een toenemend maatschappelijk risico, dat niet kan worden gekeerd door marginale ondersteuning.

Als de ondernemer niet zelfstandig zorgt voor het afdekken van zijn risico’s en continuïteit van zijn inkomen, ligt het gevaar op de loer dat de overheid de ondernemer steeds meer opzadelt met verplichtingen en ondernemerschap wil onderdrukken. Een voorbeeld hiervan is de verplichting om een AOV af te sluiten.

De overheid moet stevig investeren in het arbeidspotentieel van de mensen met een (te) laag verdienvermogen door middel van passend onderwijs en loopbaanbegeleiding. Dat is een maatschappelijke verantwoordelijkheid van de overheid. Dan kunnen ze de ondernemers ook met rust laten.

Kom op voor je ondernemerschap

ZZP Nederland maakt zich hard voor de echte ondernemer. Ondernemers willen niets liever dan met hun vak en hun klant bezig zijn. De politiek is voor hen een nare bijkomstigheid. Daarom is het van belang om te weten dat er een organisatie is, die opkomt voor jouw belangen als zzp’er; ZZP Nederland. Wij komen op voor jouw rechten als ondernemer en als bonus helpen we jou ook nog met ondernemersvraagstukken en mooie kortingen op zaken die je als ondernemer nodig hebt (verzekeringen, administratiesoftware etc.).

Ontdek de voorwaarden en sluit je aan

Frank Alfrink

Frank Alfrink is directeur van ZZP Nederland

Deel deze pagina: