Factoring; Afrekenen met lange betalingstermijnen

Een openstaande factuur in een uur betaald… het kan!

Dat je klanten lange betalingstermijnen hanteren (60 of zelfs 90 dagen is geen uitzondering) is niet alleen vervelend maar kan ook grote gevolgen hebben voor de continuïteit van je bedrijf. Je kunt je inkoopfacturen niet betalen, geen investeringen doen en geen mensen inhuren. Je staat hierin niet alleen, van de Nederlandse ondernemers heeft 75% te maken met slecht betalende klanten. Hoe ga je hier mee om? Kijk eens naar debiteurenfinanciering (factoring) om werkkapitaal binnen je bedrijf  beschikbaar te krijgen

Hoe werkt factoring

Factoring werkt als volgt: de bank of factormaatschappij (factor) neemt de factuur van je over. De factor betaalt het bedrag dezelfde dag nog, of op overeengekomen termijn, aan jou minus de fee (afgesproken percentage). De klant betaalt dus rechtstreeks aan de factor. Bedenk wel: jouw debiteur moet wel mee willen werken (is hij tevreden over de levering) en er zal onderzoek naar zijn kredietwaardigheid plaatsvinden.  Door debiteurenfinanciering in te zetten heb je snel cash tot je beschikking dat je bijvoorbeeld in de inkoop voor een volgende order kunt steken.

Groei door investeren en innoveren

“Factoring zou je kunnen zien als een vorm van alternatieve financiering”, zegt Tony Campbell van Campbell Finance. Campbell Finance is een van de partners waarmee de Kamer van Koophandel bijeenkomsten organiseert over alternatieve financieringsvormen. Ondanks dat factoring al heel lang bestaat, dringt het de laatste jaren pas écht goed door tot het MKB en het kleinere segment hierin. Campbell: “Dat heeft te maken met banken, die vaker de hand op de knip houden als een bedrijf aanklopt voor een financiering. Hoe begrijpelijk ook: die ondernemer wil en moet natuurlijk wel door als hij wil groeien, en heeft daarvoor geld nodig”. Dat garandeert  de factor door de vordering geheel over te nemen. Zelfs als de klant uiteindelijk niet betaalt, ligt de verantwoordelijkheid bij de factormaatschappij. De ondernemer kan zich dus focussen op waar hij goed in is: Ondernemen!

Markt alternatieve financiering wordt volwassen

Ondernemers kloppen steeds meer aan bij alternatieve financiers. Met ruim € 1 miljard aan kredieten die niet via de bank zijn verstrekt, nam de (online) markt voor alternatieve financiering in continentaal Europa met meer dan 70% toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse European Alternative Finance Industry-onderzoek van accountantskantoor KPMG en Universiteit van Cambridge in ruim dertig Europese landen.

Verwachtingen nabije toekomst

Campbell: “Ik verwacht dat in de nabije toekomst alternatieve financieringsvormen steeds meer terrein winnen, zowel binnen Nederland al daar buiten. Denk aan crowdfunding, ketenfinanciering en uiteraard ook factoring. Kleine ondernemers zullen steeds minder gebruik kunnen maken van de diensten van banken omdat deze zoveel zekerheden vragen. En dat terwijl de behoefte aan financieringen juist alleen maar toeneemt nu we uit de crisis beginnen te komen”.

Tony Campbell

CEO Campbell Finance www.campbellfinance.nl

 

Deel deze pagina: