Het nibud maakt zich zorgen om jou

Plannen

Onlangs maakte het Nibud bekend dat het zich zorgen maakt over de toekomst van toekomstige gepensioneerden. Veel mensen denken dat ze na hun pensioen meer over houden dan wat in werkelijkheid het geval is.

De huidige (bijna) gepensioneerden hebben het over het algemeen goed. Zij ontvangen AOW, hebben (oude) pensioenrechten en hebben vermogen kunnen opbouwen. Hoe sta jij ervoor?

Weet hoe je er financieel voor staat

Dertigers, veertigers en vijftigers zouden zich meer bewust moeten worden en zich beter moeten laten voorlichten over hun financiële positie bij pensionering, aldus Gabriëlla Bettonville van het Nibud. "Begin met te kijken hoe je er nu voor staat en vraag je daarna af welke uitgaven je later niet meer zou doen. Als eerste kun je eens nagaan hoeveel je straks hebt. Dan ga je kijken wat je uitgaven nu zijn en welke je straks niet meer hebt. Zeker mensen die een huis hebben dat nog niet is afgelost als ze met pensioen zijn - of mensen met een huurhuis - hebben sowieso hoge woonkosten."

Behalve naar de uitgaven, moet je ook naar de toekomstige activiteiten kijken. "Een leuk scenario is bijvoorbeeld een wereldreis, maar er zijn ook minder leuke toekomstige scenario’s: wat als je onverhoopt bepaalde zorgkosten krijgt? Aan die zorgkosten kun je niets doen, die moet je betalen. En die zorgkosten zullen verder stijgen. Wat mensen ook vaak vergeten is dat de mogelijkheden straks minder worden. Je kunt niet heel makkelijk nog eens extra gaan werken of iets bijverdienen. In het begin gaat dat nog wel, maar op een gegeven moment zijn die mogelijkheden op."

Aanbeveling

De aanbeveling van het Nibud en PWC is om actief aan de slag te gaan met financiële planning. ZZP Nederland helpt je hierbij door het online Financieel Plan van Knab gratis aan te bieden! Met het online Financieel Plan van Knab kun je direct zien hoe jij ervoor staat nu én in de toekomst. Je kunt ook eenvoudig spelen met bepaalde (toekomstige) situaties, die effect hebben op jouw financiële positie als zzp’er, zoals pensioen of arbeidsongeschiktheid. Nieuwsgierig? Je vult je Financieel Plan binnen no-time in door bijvoorbeeld je pensioengegevens te uploaden vanuit mijnpensioenoverzicht.nl, handig toch? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Onze visie
Knab heeft sinds de oprichting in 2012 de visie om iedereen de mogelijkheid te bieden inzicht te krijgen in de financiële situatie. Zo kun je zelf betere financiële beslissingen nemen én eerder jouw wensen en doelstellingen realiseren.Het onderzoek naar de inkomens- en uitgaven situatie van toekomstige gepensioneerden is gedaan door het Nibud en het accountantskantoor PWC. Je vindt hier het hele onderzoeksrapport.

Oskar Barendse

Oskar is Financieel Planner bij Knab. Hij werkt met een unieke combinatie van financiële planning én mensgerichte praktijk.
Tevens is Oskar ervaren op het gebied van Life Planning methodieken zoals (Non Violent) communicatie.

Deel deze pagina: