Maak als zzp’er je eigen ontwikkelplan

Plannen

Als zzp’er is jezelf blijven ontwikkelen een must. Een goede ondernemer blijft up to date over zijn kennis, volgt de behoeften van de markt en toetst regelmatig of zijn producten of diensten aan vernieuwing toe zijn. Hoe zorg je ervoor dat je deze zaken in de dagelijkse beslommeringen niet uit het oog verliest zodat je bedrijf levensvatbaar blijft? Drie tips.

1. Maak een jaarlijks ontwikkelplan

Je kan heel bewust een ontwikkelplan maken voor het aankomende jaar. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je vier congressen bezoekt. Zo kun je het bijhouden van je kennis combineren met netwerken. Kies bewust welke blogs of nieuwsbrieven je daarnaast actief kunt volgen om jezelf dagelijks scherp te houden. En ook: welke je juist niet meer moet lezen om meer tijd over te houden voor nuttige dingen.

2. Las periodes in van zelfreflectie

De meesten van ons vinden dat we al veel aan zelfreflectie doen en vaak is dat ook zo. Maar het zal je verbazen hoe weinig de zelfreflectie ook daadwerkelijk wordt omgezet naar een verbetering of actieplan. Zelf las ik altijd aan het eind of begin van het jaar een heidag voor mezelf in waarbij ik het jaar evalueer en nieuwe doelen stel. Maar ik merk dat dit toch te weinig is om grote stappen te maken. Vaker reflectiemomenten inlassen en omzetten naar een actie geeft meer kans om bij te sturen.

3. Volg regelmatig workshops

Gisteravond volgde ik een workshop waarin het prismamodel werd geïntroduceerd door Bert Arons en Ingeborg van der Kerk. Deze praktische methode wordt ingezet door organisaties om teams beter te laten presteren. Óók zzp’ers worden op basis van dit model gecoacht. Je kijkt simpelweg naar wat je energie geeft en waar je energie verliest. Dat kan te maken hebben met gedrag of omgeving. En ik kan je vertellen: het inlassen van een reflectiemoment gecombineerd met een kostenbatenanalyse op energie kan erg confronterend zijn!

Tijdens de workshop kwamen mijn eerdere ontwikkeltips mooi samen. Want wat was mijn (luxe)probleem? Alles wat ik doe vind ik leuk, maar niet alles wat ik doe is toekomstbestendig of ondersteunend aan mijn grotere doel. Wat dit laatste betreft maakte ik de afgelopen twee jaar al stappen door keuzes te maken. Maar ik durfde niet dat stapje verder te nemen, omdat het betekende dat ik (nog meer) moest schrappen in werk dat plezier oplevert.

Bert Arons gaf een ander perspectief: wat nu als je het niet ziet als schrappen in plezier maar gewoon niet meer erin investeert? Goed advies voor mij. Vanaf vandaag stop ik met investeren in dingen die leuk zijn maar geen vast basisinkomen geven. Daarmee verdwijnen ze niet uit mijn leven, want ze komen toch wel spontaan op me af. Maar door het niet actief meer op te zoeken heb ik meer tijd om te investeren in wat wél meer toekomstgarantie geeft.

Zo zie je wat momenten van zelfreflectie gekoppeld aan een voornemen voor je kunnen opleveren. Uiteraard koppel je dit ook aan een datum of termijn waarbinnen je voornemen moet zijn uitgev§oerd. Hoe dan ook: ik wens je veel ontwikkelplezier en meer energiewinst.

Alexandra Smith

Alexandra Smith: Auteur 100 dagen dankbaarheid en eigenaar van Fabel

Deel deze pagina: