Waarom een verzekeraar zoveel van jou wil weten?

Verzekeren

Voordat een verzekeraar daadwerkelijk een aansprakelijkheidsverzekering kan verstrekken wil hij graag een aantal dingen van jou weten, dit heet het acceptatieproces. Voornamelijk bij beroepsaansprakelijkheid is het risico vaak lastig te beoordelen en daarom zijn er bepaalde zaken van belang. Op een CV kan een verzekeraar bijvoorbeeld al zien hoeveel werkervaring jij hebt en wat je opleidingsniveau is. Welke informatie heeft een verzekeraar nog meer van je nodig bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Jouw werkzaamheden

Probeer wanneer jij een aanvraagformulier invult voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, of dit nou via een adviseur of rechtstreeks is, altijd zo uitgebreid mogelijk je activiteiten te beschrijven. Eventueel ondersteund door een ondernemingsplan en/of voorbeelden van opdrachten. Alleen de omschrijving ‘adviseur’ is bijvoorbeeld niet voldoende. Het is voor een verzekeraar lastig om op basis daarvan het risico te beoordelen. Daarnaast is het belangrijk om te melden of veel werkzaamheden worden uitbesteed, omdat dit invloed kan hebben op de dienstverlening. Mocht je een groot percentage van je werkzaamheden uitbesteden dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om het risico niet te accepteren.

Opleiding en werkervaring

Aangezien bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering denkwerk wordt verzekerd is het voor de verzekeraar van belang om op een objectieve manier de kwaliteit van dienstverlening te beoordelen. Bij grote ondernemingen speelt het opleidingsniveau van werknemers en de achtergrond van directieleden een belangrijke rol. Bij kleine ondernemingen worden de CV’s van de leidinggevende personen beoordeeld. Tevens hanteren verzekeraars de eis van minimaal een afgeronde HBO-opleiding en 2 jaar relevante werkervaring, maar er zijn ook uitzonderingen. Er zijn verzekeraars die ook risico’s accepteren op basis van een MBO-opleiding en een langere periode van werkervaring.

Soort opdrachtgevers

Als zzp’er kun je te maken hebben met diverse opdrachtgevers. Om het risico te beoordelen kijken verzekeraars niet alleen met welke opdrachtgevers jij samenwerkt, maar ook of je voor langere tijd bij een vaste opdrachtgever zit en waar de opdrachtgever gevestigd is (binnen- of buitenland). Mogelijke opdrachtgevers zijn;

  • Consumenten; de kans dat je aansprakelijk wordt gehouden is klein, maar mocht de situatie zich voordoen dan zal de rechter eerder oordelen dat er sprake is van aansprakelijkheid. Over het algemeen probeert de rechter namelijk consumenten ten opzichte van niet-consumenten te beschermen.
  • De overheid; de overheid als opdrachtgever kan zowel zorgen voor risicoverzwaring als risicoverlaging. Risicoverzwaring, omdat overheden vaak alleen opdrachten aangaan waarop hun eigen inkoopvoorwaarden van toepassing zijn. Risicoverlaging, omdat overheden over het algemeen minder snel geneigd zijn anderen aansprakelijk te stellen.
  • Grote of beursgenoteerde ondernemingen; Vaak heb je dan te maken met risicoverzwaring. Desbetreffende ondernemingen zijn eerder geneigd alle betrokkenen aansprakelijk te snellen wanneer er iets fout is gegaan. Daarnaast maken ze gebruik van eigen inkoopvoorwaarden.

Risicomanagement

vragen te stellen in het aanvraagformulier en vraagt om bepaalde stukken aan te leveren. Daarnaast zijn goede algemene voorwaarden en een beleid over hoe om te gaan met opdrachtgevers die hun eigen inkoopvoorwaarden opleggen een goed hulpmiddel om risico’s te beheersen.

What’s in it for you?

Het is dus niet voor niets dat een verzekeraar graag al die informatie van jou ontvangt. Risico’s kunnen op deze manier het beste worden ingeschat en daarmee weet de verzekeraar wat voor aansprakelijkheidsverzekering jij nodig hebt, een passende dekking bieden en of hij jou überhaupt wel kan verzekeren. Een adviseur helpt jou altijd graag bij het aanvragen van een dergelijke verzekering en met het geven van advies.

Lisanne Goenee MA

Marketing & communicatie coördinator bij Markel International Nederland http://www.markelinternational.nl

Deel deze pagina: