Waarom een zakelijke rekening een goed idee is voor zzp’ers

Financiën

Je hebt de knoop doorgehakt en de beslissing genomen om voor jezelf te beginnen. Superleuk, maar er komt natuurlijk meer bij kijken dan enkel de beslissing nemen. Je moet je inschrijven bij de KvK, een website maken, klanten vinden, een zakelijke rekening openen…” Wacht, een zakelijke rekening openen? Waarom zou ik dat doen als ik als zzp’er aan de slag ga? Dat kan toch allemaal prima via m’n privérekening?”

Wanneer je een eenmanszaak begint, is het niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Je kunt je inkomsten gewoon op je privérekening laten storten. Een extra rekening openen kost tenslotte geld. In dit blog lees je waarom een zakelijke rekening toch een goed idee is. 

Houd zakelijk en privé gescheiden

Misschien een open deur, maar het is wel het meest logische voordeel van een zakelijke rekening: je houdt je zakelijke- en privéfinanciën duidelijk gescheiden. Je administratie is een stuk overzichtelijker wanneer je een avondje uit en je privéboodschappen met je persoonlijke rekening betaalt, en je werkmateriaal en je benzine met de zakelijke rekening. Dit is ook praktisch wanneer je een balans moet opstellen voor je bedrijf. Daarnaast oogt het een stuk professioneler voor opdrachtgevers als de betaalrekening op de factuur op naam van je bedrijf staat. 

Je uitgaven indienen bij de Belastingdienst

Als je een eigen bedrijfje hebt, maak je waarschijnlijk meer zakelijke kosten dan wanneer je in loondienst bent. Je kunt tenslotte niet meer declareren bij de baas! Ook hieruit blijkt het voordeel van een zakelijke rekening: je kunt namelijk bepaalde kosten (bijvoorbeeld zakelijk tanken) simpel aftrekken bij de Belastingdienst als deze met een zakelijke rekening betaald zijn. Hierdoor krijg je toch weer een gedeelte van je uitgaven terug. Heb je geen zakelijke rekening dan zul je in je boekhouding duidelijk moeten maken dat je van privégeld zakelijk iets hebt aangeschaft en dit ook zo in moeten boeken.

Geen administratieve rompslomp dankzij het boekhoudpakket

Heel leuk en aardig zo’n zakelijke rekening, maar als zzp’er heb je natuurlijk geen tijd en zin om je bezig te houden met de zakelijke administratie. Gelukkig bestaan er tegenwoordig boekhoudpakketten. Met een boekhoudkoppeling kun je jouw zakelijke rekening koppelen aan het boekhoudpakket en worden je zakelijke transacties daar automatisch in geladen. Zo heb jij er geen omkijken meer naar en hoef je je niet druk te maken over verloren bonnetjes of andere administratieve rompslomp.

Een zakelijke rekening die bij je past

Ben je inmiddels nieuwsgierig naar een zakelijke rekening? Dan is het tijd om je te oriënteren op welk zakelijk pakket het beste bij je past. Hier zijn allerlei online vergelijkers voor, zoals bankenvergelijking.nl. Tijdens het oriënteren valt het je waarschijnlijk op dat verschillende banken, verschillende pakketten aanbieden. Ook zit er verschil in de kosten. Houd hierbij in de gaten wat jij als ondernemer nodig hebt. Sommige pakketten zijn namelijk duur en super uitgebreid, met producten die jij allemaal niet nodig hebt. Kijk dus niet alleen naar het pakket dat je privébank biedt, maar ook naar andere aanbieders.

De beste zakelijke rekening voor zzp’ers
Ook in 2016 is de zakelijke rekening van Knab door Moneyview uitgeroepen tot beste zakelijke rekening voor zzp’ers. Knab richt zich voornamelijk op de zzp’er en de kleine ondernemer. De producten zijn daar ook helemaal naar ingericht. Daarnaast betaal je een vast, laag bedrag van € 5 per maand. Het is zeker de moeite waard om de voordelen van een zakelijke rekening eens te bekijken.

Michiel Ypenburg

Salesmanager Knab. 

Deel deze pagina: