Zelfstandig ondernemen? Doe het niet alleen!

Samenwerken

Sinds mijn ZZP-talk is het officieel: ik ben ambassadeur van ZZP Nederland. Een hele eer, maar ik moet er nog behoorlijk aan wennen. We willen diep vanbinnen allemaal ergens bij horen. Toch deed ik mijn leven lang mijn best om mijn eigen plan te trekken. Ik wilde me niet confirmeren. Niet aan de toekomst denken. Niet burgerlijk worden. Niet voor één ding kiezen, omdat ik bang was dat ik dan andere dingen buiten sloot. Ik had diverse “groepjes” waar ik me losjes mee verbond. Om de paar jaar een andere baan, zodat ik me nooit helemaal hoefde te vereenzelvigen met één bedrijf of instelling. Bij geen enkele werkgever kon ik al mijn talenten kwijt. 

De valkuil van zzp’ers

Acht jaar geleden werd ik zelfstandig ondernemer. Ineens kon ik al mijn talenten een kans geven en hoorde ik toch ergens bij. En toen ik een boek schreef over mijn tegenslagen en successen en de media dit dankbaar oppikte, wist ook het grote publiek dat ik bij de club van zzp’ers hoorde. Nu is er natuurlijk niet maar één type zzp’er. Maar we zijn wel allemaal verbonden in het zelfstandig ondernemerschap. En in dat woord zit een valkuil besloten. Zzp’ers denken soms dat ze het allemaal zelfstandig moeten doen. In hun eentje hun problemen moeten oplossen. Ondanks dat ze netwerkevents bezoeken – meestal met het idee zo meer omzet te genereren – en graag werken op plekken waar ook andere zzp’ers werken.

Vraag hulp!

Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, bij goed ondernemerschap hoort ook het signaleren van problemen waar je hulp bij nodig hebt. Het is een van de lessen die ik leerde toen ik de crisis de rug toe wist te keren. Doen vakgenoten het beter dan jij? Vraag dan eens hoe zij het doen. Twijfel je of je werk nog wel bij je past? Praat eens met een coach. Heb je moeite met acquisitie? Investeer dan in een salestraining. Weet je online nog niet goed je weg of heb je er geen tijd voor? Schakel dan iemand in die het voor je doet of iemand die het je kan leren.

Jouw bedrijf verdient alle aandacht. Als je investeert in je tekortkomingen doet dat in het begin even financieel pijn, maar betaalt die investering zich - als je het goed doet – ook weer in meervoud terug. Daarom: vraag hulp zodat je meer ruimte hebt voor plezier in ondernemerschap. 

Alexandra Smith

Alexandra Smith: Auteur 100 dagen dankbaarheid en eigenaar van Fabel

Deel deze pagina: