ZZP’ers beboeten om oneigenlijke reden

Weer wordt er geroepen om de zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers af te schaffen. Deze keer was het de beurt aan Klaas Knot van de Nederlandse Bank om af te geven op kleine zelfstandigen. PvdA Kamerlid John Kerstens dacht nog even dat hij geciteerd was in het Financiële Dagblad, maar dat bleek een misverstand. Kerstens wordt namelijk niet zo vaak geciteerd.

 

Zelfstandigen krijg je niet weer in loondienst door te korten op de fiscale voordelen.

Klaas Knot was het deze keer, de van oorsprong Groninger zou beter moeten weten. Dat je symptomen niet bestrijdt met boetes maar de angel weg moet nemen om iets op te lossen. Zelfstandigen krijg je niet weer in loondienst door te korten op de fiscale voordelen.

De oorsprong van het probleem is dat werkgevers liever geen personeel meer in dienst willen of durven hebben en massaal hun personeel dumpen. Onze vice-president, Lodewijk Asscher heeft de Wet werk en zekerheid doorgedrukt om er voor te zorgen dat werknemers in vaste dienst moeten worden genomen.

Ook Asscher bestrijdt symptomen zonder een oplossing te bedenken, een achterhaald standpunt dat we helaas wel vaker zien bij de PvdA. Als je systematisch het risico verhoogt om personeel in dienst te nemen zal dat niet leiden tot meer vaste banen. Het tegendeel is waar, werkgevers proberen op alle manieren van personeel af te komen.

Inmiddels zijn veel van deze, door het systeem ontslagen mensen verder gegaan als zelfstandige, omdat men in een eigen inkomen wil voorzien. Het klopt, daar zijn ook constructies bij die eigenlijk in loondienst zouden moeten worden uitgevoerd. Maar het kabinet heeft zorgvuldig gewerkt om het onmogelijk te maken personeel in vaste dienst te nemen.

Nu je deze groep mensen, die de dupe zijn van het systeem, geen kans geeft op een loondienstverband is het onredelijk om te stellen dat ze profiteren van de maatschappij. Het zou het kabinet, Asscher, Knot, Kerstens, vakbonden en vele anderen sieren als men op zijn minst enige waardering voor deze mensen laat blijken. Ondertussen zou het goed zijn om een werkbare oplossing te zoeken voor het arbeidsprobleem in Nederland.

Johan Marrink

Johan Marrink, Ondernemer

Deel deze pagina: