Moet ik een modelovereenkomst altijd laten beoordelen door de Belastingdienst?

Vooropgesteld: een modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst is niet verplicht. De Belastingdienst gaat er vanuit dat met de modellen die nu op hun website staan, een ieder uit de voeten kan. Een modelovereenkomst hoeft ook niet precies aan te sluiten op de eigen werkzaamheden, want je kunt de al gekeurde modelovereenkomsten aanpassen naar behoefte.

Het enige waar voor gezorgd moet worden is dat de geel-gearceerde stukken (die staan in de algemene- en branche-overeenkomsten) blijven staan in de overeenkomst, en er moet dan natuurlijk ook naar worden gewerkt. Dan weet de Belastingdienst zeker dat er geen loonheffingen betaald hoeven worden.

Als de artikelen die de opdrachtgever of opdrachtnemer zelf in de modelovereenkomst zet, naast de geel-gearceerde artikelen, niet strijdig zijn met de geel-gearceerde artikelen, dan zegt de Belastingdienst dat de eigen gemaakte modelovereenkomst niet getoetst hoeft te worden. Want de Belastingdienst zegt; als die geel-gearceerde artikelen ongewijzigd blijven en er wordt volgens deze artikelen gewerkt, dan weten wij dat er geen loonheffing afgedragen hoeft te worden.

Deel deze pagina: