Btw verleggen

Belastingen (btw)

Als je te maken hebt met onderaanneming en uitlening van personeel en je bent werkzaam in de bouw, scheepsbouw, metaalindustrie, confectie-industrie en sommige delen van de schoonmaakbranche, dan geldt een speciale regeling voor de btw: de verleggingsregeling. Hierbij wordt de heffing van btw verlegd van de onderaannemer of uitlener naar de aannemer of inlener.

Wanneer aannemer

Of en wanneer je aannemer, onderaannemer, uitlener of inlener bent volgens de Belastingdienst kun je lezen op de website van de Belastingdienst.

De verleggingsregeling houdt in het kort in dat niet de leverancier van de goederen en diensten de btw verschuldigd is, maar de afnemer van de goederen of diensten. Wanneer er sprake is van onderaanneming of uitlening van personeel dan mag de onderaannemer of uitlener geen btw op de factuur zetten omdat er geen btw verschuldigd is.

Hoe gaat verleggen van btw in de praktijk?

Stel je bent een huis aan het bouwen en hebt voor de elektriciteit een bedrijf ingeschakeld. Deze heeft echter door omstandigheden externe hulp nodig en zal dan iemand gaan onderaannemen. Deze persoon zal dan een factuur sturen naar het door jou ingehuurde elektriciteitsbedrijf waarop hij geen btw in rekening brengt, maar wel neer zet dat hij de ´btw verlegd´. De btw zal nu door het elektriciteitsbedrijf moeten worden opgevoerd in zijn aangifte bij de belastingdienst. In diezelfde aangifte mag hij als voorbelasting die btw weer aftrekken, net als de btw die andere leveranciers hem in rekening hebben gebracht.

Er kan nu ook sprake zijn van onderaanneming bij onderaanneming. Het verleggen van de btw kan dan gewoon via een ´keten´ plaatsvinden. Voor meer informatie over dit onderwerp klik je hier.

(Bron van dit artikel is de website van de Belastingdienst)


Gerelateerde boeken met korting voor aangesloten zelfstandigen

  1. Handboek ZZP Belastingwijzer 2018

    In dit boek vind je vrijwel alle belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: