Controle zelfstandigheid

Ondernemen

ZZP Nederland heeft veel bemiddelingscontracten beoordeeld en geconstateerd dat 8 van de tien opdrachtovereenkomsten niet voldoen aan de eisen die thuishoren bij zelfstandig ondernemen. In vrijwel alle branches komen veel bemiddelingscontracten voor die meer lijken op detacheren dan bemiddelen. In de jacht op schijnzelfstandigheid heeft de Belastingdienst een strengere controle op de contracten van ZZP'ers aangekondigd. Bij een negatief oordeel zal de Belastingdienst een loondienstverband constateren en kunt u niet meer werken als ondernemer.

Controlemodule zelfstandigheid voor aangeslotenen

ZZP Nederland heeft een controlemodule ontwikkeld waarmee de aangesloten zelfstandige simpel een eerste controle kan doen op het contract dat hun bemiddelaar gebruikt. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt een conclusie waarin men kan zien of het contract voldoet aan de eisen voor zelfstandigheid en wat de fouten zijn. Een click op de banner leidt u naar de controlepagina. U dient in te loggen met uw aansluitnummer.

Contracten sturen naar ZZP Nederland

Alle contracten ontvangen we graag, zowel correcte als de andere contracten waarover u twijfels heeft. Deze contracten zal onze helpdesk beoordelen en indien nodig u op de hoogte brengen. Bij ernstige fouten zal Stichting ZZP Nederland in overleg met de zelfstandige verdere stappen ondernemen. Stichting ZZP Nederland zal naar aanleiding van de gecontroleerde contracten een “witte lijst” samenstellen waarin bemiddelaars die netjes werken melding maken.

Wat is bemiddelen

Bemiddelaars mogen bemiddelen maar niet fungeren als tussenschakel in het uitvoeren van opdrachten. Bemiddelen is te vergelijken met een makelaar die een huis van iemand aan iemand anders verkoopt. De makelaar is geen tussenschakel, hij ontvangt alleen een vergoeding voor bemiddeling. Met opdrachten kan dat ook. Daarbij wordt de opdracht rechtstreeks vastgelegd, uitgevoerd en berekend door de zelfstandige aan de opdrachtgever. De bemiddelaar ontvangt rechtstreeks van de opdrachtnemer of de opdrachtgever een vergoeding.

Wat is detacheren

Een detacheringbureau huurt een zelfstandige in en verhuurt deze weer door aan een opdrachtgever. Ook de factuur loopt via de detacheerder met een marge. In principe lijken de werkzaamheden van de detacheerder op dat van een regulier uitzendbureau. De Belastingdienst ziet mensen die dag in dag uit voor een en hetzelfde detacheringbureau werken vaak niet als zelfstandige omdat de detacheerder wordt gezien als opdrachtgever en niet de klant waar uiteindelijk voor wordt gewerkt.


Gerelateerde producten

  1. Handboek ZZP Belastingwijzer 2017

    In dit boek vindt u vrijwel alle belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: