Modelovereenkomst en de wet DBA

De Belastingdienst heeft de eisen die ze stellen aan een modelovereenkomst, volgend uit de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in een webinar geplaatst.
Extra informatie
Voor abonnees van ZZP Nederland hebben wij nog meer informatie beschikbaar
Modelovereenkomsten in Word
ZZP Nederland heeft de meest bruikbare vier algemene modelovereenkomsten in Word gezet ('Geen verplichting tot persoonlijke arbeid', 'Geen werkgeversgezag', 'Geen werkgeversgezag en geen verplichting tot persoonlijke arbeid' en 'Tussenkomst'), en deze modelovereenkomsten door onze ZZP Juristen zo aan laten passen dat ze hun vrijwarende werking t.a.v. de loonheffingen behouden. Daarnaast zijn ze ook simpel te gebruiken als opdrachtovereenkomst omdat de juristen enkele handige artikelen hebben toegevoegd. Deze documenten zijn alleen voor aangesloten zelfstandigen beschikbaar.
Let op: per 1 januari 2024 zal de overeenkomst 'geen verplichting tot persoonlijke arbeid' zijn waarde verliezen, de Belastingdienst trekt deze overeenkomst in. De reden dat de Belastingdienst deze overeenkomsten niet meer goedkeurt is het arrest van de Hoge Raad in de Deliveroo-zaak uit maart. Lees meer.

Het werken met goedgekeurde modelovereenkomsten is niet verplicht, maar wel aan te raden.
Ondernemer voor de inkomstenbelasting
De modelovereenkomsten van de Belastingdienst zeggen alleen of er over de werkrelatie die jij aangaat met de opdrachtgever loonheffingen betaald moeten worden. Maar ze zeggen niets over de eisen van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. Die blijven hetzelfde als altijd. Wil je weten of je volgens de Belastingdienst ondernemer bent, dan kan je daarvoor een check doen.
Vraag en antwoord
Op 2 februari 2016 ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Met deze wet verdween de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016. Dit betekende dat opdrachtgevers van te voren geen duidelijkheid meer konden krijgen over of ze met een ondernemer zaken doen of niet. Om toch vooraf zeker te weten dat er geen loonheffingen hoeven te worden betaald kan (en dus niet moet) gewerkt worden met modelovereenkomsten die vooraf door de Belastingdienst worden getoetst. De Belastingdienst geeft dan een oordeel over of er loonheffingen moeten worden betaald over de werkzaamheden.