(050) 700 1950
Stuur een bericht

VCA voor ZZP'ers

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal ongelukken op de werkvloer te verminderen. Steeds meer opdrachtgevers besteden hun werk alleen nog maar aan bij VCA-gecertificeerde leveranciers. Het is dus belangrijk voor ZZP´ers om VCA gecertificeerd te zijn. Een VCA is geen wettelijke verplichting, maar als u geen VCA heeft kan het wel opdrachten kosten. 

VCA persoonscertificering

Er zijn 2 soorten certificering; de persoonscertificering en de bedrijfscertificering. De persoonscertificering is een essentieel onderdeel in de opleiding van de ZZP´er. Er zijn twee opleidingen binnen de VCA: Basisveiligheid VCA (VCA-B) en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL VCA).

U als ZZP´er moet van opdrachtgevers  VCA VOL (persoons)gecertificeerd zijn. U dient als persoon het certificaat te behalen. IVARBO biedt via ZZP Nederland aan om met een mooie korting de certificering te behalen. Voor de prijzen zie de tabel onderaan.

IVARBO geeft de VCA cursus op diverse locaties in heel Nederland, via internet of in company.

VCA Bedrijfscertificering

Bij VCA bedrijfscertificering wordt de totale organisatie, van beleid tot uitvoering, onder de loep genomen. Dat biedt inzicht in onveilige of risicovolle arbeidsomstandigheden. Vervolgens worden risicobeperkende maatregelen voorgesteld en geïmplementeerd.

ZZP´ers kunnen geen bedrijfscertificering halen, omdat ze geen personeel hebben en niet als bedrijf worden gezien. Om toch aan de slag te kunnen, dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

- u bent in het bezit van een VCA VOL diploma;

- u werkt met materieel en middelen die gekeurd zijn.

Voor zelfstandigen gelden geen systeemverplichtingen zoals de Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E). Hierdoor heeft de zelfstandige minder administratieve lasten. [artikelen 10, 11 en 32 Arbowet]

Let op:  Vanuit de nieuwe versie VCA (2008/05) is het voor VCA gecertificeerde bedrijven een verplichting om ZZPers in te huren in het bezit van VOL-VCA en een RI&E. Dit houdt dus weer in dat als u geen VOL-VCA en RI&E heeft, u dit opdrachten kan kosten.

Bestel de cursussen hier

Bestel bij IVARBO
Scroll in onderstaande tabel om meer te zien
Prijzen VCA (VOL) cursussen
Product ZZP korting Prijs
(incl. btw/
Excl. btw)
1 daagse VCA VOL inloopcursus incl. VCA VOL examen € 15,- € 198,44
€ 164,00
VCA VOL e-learning cursus incl. VCA VOL examen (nog niet beschikbaar) € 151,25
€ 125,00
VCA VOL boek inclusief VCA VOL examen € 10,- € 121,00
€ 100,00
Alleen VCA VOL examen € 10,- € 90,75
€ 75,00
Op maat gemaakte branche RI&E € 35,- € 157,30
€ 130,00

Hieronder leest u meer over de inhoud van de diverse cursussen

 • VCA VOL cursus in 1 dag inclusief examen
  IVARBO organiseert op diverse locaties door heel Nederland de eendaagse VCA VOL cursus, speciaal voor ZZP’ers. Dit pakket is inclusief de cursus verzorgd door een professionele docent, lunch, het VCA VOL lesboek, het examen en het certificaat inclusief handig VCA pasje in credit card formaat. Bij deze cursus is een deel zelfstudie vereist.

 • VCA VOL e-learning inclusief examen (nog niet beschikbaar)
  Volg de cursus vanuit kantoor of uw huis, u kunt de cursus gedurende 3 maanden in uw eigen tempo volgen. Dit pakket is inclusief toegang tot de VCA cursus via internet, het examen en het certificaat inclusief handig VCA pasje in credit card formaat.

 • VCA VOL lesboek inclusief examen
  Volg de cursus in uw eigen tempo door het VCA lesboek thuis te bestuderen. Dit pakket is inclusief het VCA lesboek, het examen en het certificaat inclusief handig VCA pasje in credit card formaat.

 • VCA VOL examen
  Het VCA VOL examen wordt klassikaal afgenomen op ruim 25 locaties door heel Nederland. Het examen wordt afgenomen door een SSVV erkende exameninstelling. Het VCA examen is inclusief het certificaat en het veiligheidspasje in credit card formaat.

Het is nu ook mogelijk om deel te nemen aan een CBT (computer bases testing) examen. Dit betekent dat u direct na het examen de uitslag krijgt! 

VCA cursusaanbod

U komt op de website van IVARBO terecht. Hier kunt u zich opgeven voor de cursus naar wens.

Bekijk het aanbod

Deel deze pagina: