Nieuws

Modelovereenkomst ZZP duidelijker belooft Wiebes

In sommige modelovereenkomsten die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst staan artikelen die niet kloppen. In sommige gevallen staan er zelfs onwettige onderdelen in, bijvoorbeeld dat de ZZP’er zijn opdrachtgever in alle gevallen vrijwaart.

Aan de Tweede Kamer is nu door Staatssecretaris Wiebes beloofd dat er meer duidelijkheid zal komen. D66-Kamerlid Van Weyenberg had Kamervragen gesteld aan Wiebes over de onduidelijkheden. Dat er fouten in sommige overeenkomsten stonden werd door Wiebes bevestigd; "Die worden er uitgehaald, dat is mijn toezegging".

Wiebes denkt er aan om in het kader van betere voorlichting ZZP’ers individueel informatie te sturen.

ZZP Nederland constateert ook dat er nog veel onduidelijkheden zijn en gaat daarom met de Belastingdienst het land in om meer duidelijkheid te geven. De bijeenkomsten zijn al volgeboekt, maar niet getreurd; Stichting ZZP Nederland zal voor haar aangeslotenen alle informatie op de website gaan vermelden

Commentaar ZZP Nederland: foutieve voorlichting in media

In de berichtgeving omtrent de modelovereenkomsten ingevolge de wet DBA staat vaak het woord moeten. Zelfs de NOS gaat hierin mee in haar verslaggeving: "ZZP'ers moeten vanaf 1 mei met elke opdrachtgever een goedgekeurd contract afsluiten".

Daarnaast gaat het in de media ook mis door te stellen dat een nieuw formulier voor elke opdracht ingevuld moet worden. Het NRC plaatste op zaterdag 6 februari een artikel dat totaal niet klopt met de werkelijkheid. Voor dezelfde werkzaamheden hoef je maar een keer een overeenkomst op te stellen (zo ging het bij de VAR ook overigens). Die kun je laten keuren door de Belastingdienst, maar dat is dus geen verplichting. Als het goed is teken je met je opdrachtgever altijd een opdrachtovereenkomst, die modelovereenkomst komt dan in de plaats van je opdrachtovereenkomst. In heel veel gevallen hoeft een opdrachtovereenkomst die altijd al werd gebruikt helemaal niet worden veranderd. In sommige gevallen is het verstandig om enkele artikelen op te nemen uit de nu al goedgekeurde modelovereenkomsten die te vinden zijn op de Belastingdienst.

In de Telegraaf staat dan nog een artikel met deze kop: De impact van de Zzp-HorrorWet, waarin de schrijver het ook weer heeft over het 'moeten' werken met opdrachtovereenkomsten. Dat is dus niet waar. De schrijver gaat nog verder en berekent dat hij 803 modelovereenkomsten moet laten tekenen, omdat hij vooral lezingen geeft en zoveel klanten heeft. Ik neem niet aan dat hij vroeger al zijn klanten een overeenkomst liet tekenen, en dat hoeft straks ook niet. Het mag duidelijk zijn dat het volgen van een lezing of cursus niets te maken heeft met een loondienstverband. Als je met particulieren werkt dan heb je ook geen overeenkomsten nodig. Aangezien het werken met een goedgekeurde modelovereenkomst alleen uitsluitsel geeft over het wel of niet moeten afdragen van loonheffingen, is het laten tekenen van modelovereenkomsten door klanten die een lezing volgen niet nodig.

Helaas zijn er communicatief nogal wat misstanden, waardoor ZZP’ers zich onnodig zorgen maken. ZZP Nederland hoopt snel in samenwerking met de Belastingdienst aan alle onduidelijkheid een einde te maken. Te beginnen met de (volgeboekte) bijeenkomsten in het land. Later door alle relevante informatie over de modelovereenkomsten op de website te plaatsen en zo beschikbaar te maken voor aangesloten zelfstandigen. Om niet nog meer onzekerheid te creëren wachten wij nog even met plaatsing van de informatie tot wij van de Belastingdienst zekerheid hebben over de precieze werkwijze van de modelovereenkomsten.

Geplaatst op 11 februari 2016