Nieuws

Stichting ZZP Nederland ondersteunt afschaffing VAR, maar er moet meer gebeuren

Morgen wordt de afschaffing van de VAR in de Eerste Kamer behandeld als onderdeel van het wetsvoorstel DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Stichting ZZP Nederland heeft samen met andere ZZP-organisaties in een brief aan de Eerste Kamer gezegd dat de nieuwe werkwijze een duidelijke verbetering is. Er moet echter meer gebeuren om schijnconstructies door foute opdrachtgevers effectief te bestrijden, zodat de echte zelfstandige ondernemers daar niet langer last van hebben.

We zijn er nog niet

Het nieuwe systeem met modelcontracten is een verbetering, maar er moet meer gebeuren om de rechtspositie van zelfstandige ondernemers te versterken. Het wordt tijd, dat er een werkbare juridische definitie komt, die duidelijk onderscheid maakt tussen de positie van een ondernemer en die van een werknemer. Wie nu door de belastingdienst fiscaal als werknemer wordt beschouwd, kan daarmee nog geen aanspraak maken op werknemersrechten. Foute opdrachtgevers zouden juridisch moeten worden aangemerkt als werkgever, zodat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld voor werkgeversverplichtingen. Op die manier maak je pas echt een einde aan schijnconstructies en kunnen de echte zelfstandigen in vrijheid blijven ondernemen.

 Er is nu nog steeds een grijs gebied, waarin nieuwe schijnconstructies kunnen ontstaan en daar maken foute bemiddelaars dankbaar gebruik van. Profiterend van de angst van opdrachtgevers voor werkgeversverplichtingen en de angst van ZZP’ers voor het verlies aan opdrachten, is er door bemiddelaars een BV-constructie bedacht, waarin de zelfstandige financieel afhankelijk wordt gemaakt en er geen sprake meer kan zijn van zelfstandig ondernemerschap.

Stichting ZZP Nederland ziet de afschaffing van de VAR als een eerste stap op weg naar een duurzame positie van ZZP’ers als zelfstandige ondernemers op de arbeidsmarkt. Aan de kant van de opdrachtgevers moet er nog veel gebeuren. Zij zouden bindende afspraken moeten maken over hun gedrag als opdrachtgever en schijnconstructies via arbeidsbemiddelaars moeten uitbannen. Stichting ZZP Nederland gaat hierover graag in gesprek, maar wij rekenen daarbij ook op de medewerking van het kabinet in het belang van de zelfstandigen. 

Geplaatst op 25 januari 2016