Aantal ZZP'ers in de bouw stijgt fors

Cobouw

Aandeel ZZP’ers in de bouw stijgt naar 22%

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) in de bouwsector worden een substantieel deel van de arbeidsmarkt in de bouwsector. ZZP’ers groeien naar een aandeel van 22 procent van de werkzame mensen in de bouw in 2015. Dit meldt Cobouw op haar website.

De cijfers zijn afkomstig van het Economisch Instituut voor de Bouw. In het rapport is sprake van een sterke daling (-40.000) van het aantal beschikbare vaste arbeidsplaatsen. Volgens het EIB zal de werkgelegenheid in de bouw pas weer aantrekken in het jaar 2010. Momenteel zijn ca 76.000 zelfstandigen werkzaam in de bouwsector, in het rapport wordt rekening gehouden met een jaarlijkse stijging van 3 %. In de achterliggende jaren (2006-2009) is het aantal zelfstandigen in de bouw gestegen met maar liefst 70%.

Volgens ZZP Nederland, belangenbehartiger van 13.000 zelfstandigen, is de sterke stijging van het aantal zelfstandigen niet verbazend. Opdrachtgevers zoeken meer en meer naar flexibele vakmensen en willen opdrachtgevers in wisselende tijden niet met zware lasten het risico van verlies aangaan.

Overigens is de ZZP Bouwsector nog lang niet de ellende voorbij, ook daar zijn en gaan nog steeds klappen vallen. Met name in de burgerlijke- en utiliteitsbouw is sprake van een enorme stagnering waar nog geen einde aan lijkt te komen. Tegelijkertijd zijn veel ZZP’ers overgestapt naar de particuliere markt waar nog steeds een grote behoefte is aan vakmensen voor verbouwingen en renovatie.

Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland liggen hier leuke kansen voor samenwerkende zelfstandigen met een eigen vakgebied. Marrink: “we zien steeds vaker dat een groepje ZZP’ers optreedt als een combinatie waardoor men totale klussen kan uitvoeren. Daarbij hebben zelfstandigen geen overheadkosten en kunnen ze vaak veel voordeliger werken.”

Links: | artikel Cobouw | Economisch instituut Bouw |
 

Deel deze pagina: