Aboutaleb wil het leuk maken voor startende ondernemers met WAO of UWV Uitkering

ZZP Nederland.nl

Uitkeringsgerechtigden die een eigen bedrijf starten, krijgen vanaf 1 juli 2007 in drie gemeenten makkelijker krediet van de bank. De overheid staat bij een goed bedrijfsplan garant voor maximaal 80% van het krediet.
Een goed bericht voor mensen die zelfstandig willen worden, de overheid moet ook wel want in een vorig kabinet is besloten om de mensen met een langdurige uitkering te stimuleren een eigen bedrijf te beginnen.

Staatssecretaris Aboutaleb wil een proef laten plaatsvinden waarin uitkeringsgerechtigden in Rotterdam, Leeuwarden of Lelystad een krediet kunnen krijgen. Mensen met een (gedeeltelijke) bijstandsuitkering, werkloosheiduitkering of WAO, UWV, of WIA- uitkering kunnen hieraan meedoen.

300 mensen en 6 miljoen
De proef moet maximaal 300 uitkeringsgerechtigden helpen een bedrijf te starten met een krediet van gemiddeld 10.000 tot 15.000 euro. Als het bedrijfsplan wordt goedgekeurd, staat de overheid garant voor een krediet van maximaal 31.500 euro. Starters die gebruikmaken van de regeling krijgen begeleiding van een coach. Jaarlijks beginnen tussen de 5000 en 7000 uitkeringsgerechtigden een eigen bedrijf. Uit de proef moet blijken of meer uitkeringsgerechtigden als zelfstandige starten als de overheid garant staat. Het kabinet stelt maximaal 6 miljoen euro beschikbaar voor de proef.

Mooi geregeld van het kabinet?
We vragen ons direct af wie het plan moet goedkeuren. Ongetwijfeld wordt deze besluitvorming geleid door een team van “ervaren ambtenaren”. De redactie van deze website is enige tijd geleden gevraagd om deel te nemen in een overleg tussen het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Economische Zaken, het UWV, de Vereniging van Kamers van Koophandel en enkele andere deskundigen. Uit dat overleg bleek dat de “deskundigen” vaak ver van de belevingswereld van het zelfstandig ondernemerschap staan.

Met de beste bedoeling
Allemaal goedbedoelde ontwikkelingen, maar enig zicht op resultaat is vaak onduidelijk. Als ambtenaren zich gaan bemoeien met het zelfstandig ondernemerschap is het hek van de dam. Vraag een willekeurige ondernemer naar de functionaliteit van een ambtenaar op het gebied van ondernemen en je hebt weer een saaie verjaardag gered met een pittige discussie.

Het wordt tijd dat het stimuleren van het zelfstandig ondernemer zijn, of dat nu is als ondernemer of als ZZP er is, eens in banen geleidt wordt zodat het tot resultaat gaat leiden en niet eindigt in oeverloze discussies tussen ambtenaren. Als Staatssecretaris Aboutaleb deze groep aan een eigen bedrijf wil helpen dan zou het verstandig zijn misschien eens te overleggen met mensen van de dagelijkse praktijk in plaats van ambtenaren die “hun best” doen om te scoren.

Een consequent beleid zou al een mooi begin zijn
Een consequent beleid zou veel mensen al aardig op weg helpen. Voorbeeld: Eind vorige week heeft de overheid een persbericht de wereld in gestuurd waarin melding werd gemaakt dat de urengrens voor het zelfstandig ondernemerschap verlaagd zou kunnen worden. De Belastingdienst denkt daar anders over en stuurt op maandag direct een bericht de wereld in dat er uiterst streng gecontroleerd gaat worden op ondernemers die ziek zijn en zo doende de 1225 urengrens niet halen. Hiermee vervalt de zelfstandigenaftrek voor deze ondernemers die “te lang ziek” zijn.

Binnen een normaal bedrijf zouden dit soort uitspraken direct leiden tot een fel protest van vakbonden, stakingsacties op komst en wat maar meer bedacht kan worden door creatieve geesten met een opruiend karakter. De overheid verspreidt deze berichten via dezelfde media en gaat vervolgens doodleuk verder met berichten als het stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap. We gaan als redatcie van ZZP Nederland zeker niet beweren dat elke poging gedoemd is om te mislukken, maar een klein overleg zou geen kwaad kunnen. Wij zouden wel eens een kopje koffie willen drinken met de staatssecretaris

Als je het niet leuk kunt maken, moet je het ook niet proberen

Deel deze pagina: