​Cao partijen willen ZZP’ers aan de ketting leggen

ZZP Nederland

Steeds meer tegenwerking ZZP in CAO's
Cao-partijen zoals vakbonden en werkgevers bemoeien zich teveel met ZZP’ers. In steeds meer cao’s worden passages opgenomen die verplichtingen opleggen aan zelfstandigen. Een aantal cao’s gaat zover dat er geen ZZP’ers werkzaam mogen zijn. Dat is onacceptabel zegt ZZP Nederland. Het kan niet zo zijn dat werknemers en werkgevers gaan bepalen wat de regels zijn voor ondernemers.

Onlangs werd bekend dat ZZP schilders verplicht verzekerd moeten zijn voor arbeidsongeschiktheid als ze ingehuurd worden door een schildersbedrijf. In de dans- en theatercao wordt gesproken om de inkomensverschillen tussen ZZP’ers en werknemers te minimaliseren. In de cao van het besloten busvervoer is de inzet van ZZP’ers zelfs verboden. Het zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn veel meer betuttelende cao’s die het ondernemen van zelfstandigen belemmeren. Het is blijkbaar de wens van minister Asscher dat de sociale partners in een cao afspraken maken over de inzet van ZZP’ers. De partij van Asscher pleitte een tijd terug zelfs voor een minimumloon voor zelfstandigen…

 

Wil Asscher einde aan zelfstandigheid?

Volgens ZZP Nederland is het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van ZZP’ers iets dat de zelfstandigheid volledig vernietigd. Minister Asscher wil hard optreden tegen schijnzelfstandigen en tegelijk de pijlers waarop echte zelfstandigheid rusten afbreken met een cao. Als ZZP’ers niet zelf de mogelijkheid hebben om te onderhandelen over hun eigen werkzaamheden en diensten is het einde zoek.

Misschien moet de oorzaak van de enorme groei van zelfstandigen en de kleine groep schijnzelfstandigen eerst eens gezocht worden bij het alles regelende wereldje van werknemers- en werkgeversorganisaties. Door de grote hoeveelheid regels en sancties in arbeidsvoorwaarden willen ondernemers zo weinig mogelijk mensen in vaste dienst. Met de nieuwe flexwet zal dat alleen maar erger worden, mensen zitten dan na twee jaar al zonder contract.

Deel deze pagina: