Arbeidsintensieve zelfstandigen blijven in laag BTW tarief

www.zibb.nl

Fietsenmakers, kappers, schoenmakers en alle andere arbeidsintensieve diensten blijven gewoon in het lage BTW-tarief van 6% werken. De Europese Unie is btw-experimenten zat en staat daarom toe dat landen lage btw-tarieven invoeren op arbeidsintensieve en lokale diensten.

Meer banen
De plannen zijn een opsteker voor ons land, waar het lage tarief 6 procent bedraagt en het hoge tarief 19 procent. Het lage tarief op diensten van fietsenmakers, kappers en schoenmakers werd in 2000 bij wijze van experiment ingevoerd. Dit met als doel banen te scheppen en zwartwerken te bestrijden. Dat de maatregel banen zou scheppen is echter nooit aangetoond.

Meer groepen
De EU´s stroomlijning van de btw-ontheffingen houdt in dat EU-lidstaten lage btw-tarieven kunnen invoeren op arbeidsintensieve en lokale diensten. Daarbij gaat het niet alleen meer om diensten van de fietsenmaker, kapper en schoenmaker, maar ook om oppaswerk, de schoonheidssalon, tuinonderhoud en -ontwerp, thuiszorg voor ouderen en zieken alsmede wasserettes.

Producten onder laag btw-regime
De eurocommissaris László Kovács zet in zijn plannen tevens zwart op wit dat bepaalde producten onder een laag btw-regime mogen vallen, bijvoorbeeld inlegkruisjes en luiers en kinderzitjes voor in de auto. Daarbij verruimt Kovács de regels voor lagere aanschafbelasting op de bouw, herstel, renovatie, schoonmaak en onderhoud van huizen en gebouwen voor religieuze doeleinden, het ophalen van vuilnis en waterzuivering.

Ook maakt de Hongaar het mogelijk dat elke EU-lidstaat een laag btw-tarief kan invoeren voor eten in restaurants en diensten van cateraars, een wens van Frankrijk. Een Nederlands pleidooi, gelijkschakeling van het lage btw-tarief op boeken met dat op luisterboeken en vergelijkbare digitale producten, heeft Kovács eveneens gehonoreerd.

Deel deze pagina: