Bedrijven mogen auto APK laten keuren in buitenland

Rdw

Op maandag 16 april 2007 wordt de eerste Nederlandse auto in het buitenland APK-gekeurd.  Vanaf die datum kunnen Nederlandse voertuigen in België gekeurd worden volgens de Nederlandse APK. Dit is mogelijk door een proef die de RDW op enkele keuringsstations tot 16 oktober 2007 in België houdt. De Belgische keuringsinstantie 'Autoveiligheid NV' voert de Nederlandse periodieke keuringen uit. Met name de transport- en vervoerssector heeft om deze mogelijkheid gevraagd, omdat hun voertuigen niet altijd in Nederland zijn op het moment dat ze gekeurd moeten worden. De proef is een primeur: het is voor het eerst dat de APK van het ene land, in het andere wordt uitgevoerd.

Gedurende de proef is het alleen mogelijk om de APK in België op dinsdag en donderdag uit te laten voeren. Zowel personenauto's, bedrijfswagens als aanhangwagens kunnen dan in de keuringsstations van Autoveiligheid in Turnhout, Hechtel-Eksel en As terecht voor een Nederlandse APK-keuring. Autoveiligheid keurt volgens de Nederlandse keuringseisen. Hiervoor hebben de medewerkers dezelfde APK-opleiding gehad als de Nederlandse APK-keurmeesters. Hoewel Autoveiligheid de feitelijke keuring uitvoert, geeft de RDW het APK-rapport online af. Ook houdt de RDW in België door middel van steekproeven toezicht op de uitgevoerde keuringen.

Nederlandse voertuigen die in het buitenland rijden, moeten ook aan de Nederlandse APK-eisen voldoen. Aangezien niet alle voertuigen rond de keuringsperiode terug zijn in Nederland, kan er een probleem ontstaan. Al langer vragen voertuigeigenaren die veel en langdurig over de grens zijn, met name de professionele vervoersector, naar een mogelijkheid om hun voertuig in het buitenland te laten keuren. Dat bespaart tijd en kosten voor met name de professionele vervoersector.


Deel deze pagina: