Belastingdienst is chronisch ziek volgens VVD politiek

VVD
De VVD wil snel een einde aan het `foutenfestival' bij de belastingdienst en verklaart de dienst tot zorgenkind.

VVD belastingwoordvoerder Ineke Dezentjé Hamming: "De Belastingdienst maakt fout op fout en verkeert in grote problemen. Het is tijd dat de staatssecretaris van Financiën de problemen serieus gaat aanpakken." Belastingbetalers hebben volgens de VVD recht op een soepele en snelle afhandeling van hun aangifte of vraag. Het laatste rapport van de belastingdienst getiteld `Onderweg naar balans' is volgens Dezentjé Hamming het zoveelste teken dat de belastingdienst chronisch ziek is:" Het wordt nu eens tijd dat de belastingdienst ook ergens aankomt in plaats van steeds maar onderweg te zijn naar oplossingen!"

De gebreken ontstonden toen de belastingdienst in 2003 begon aan een reorganisatie en de verantwoordelijkheid in handen kwam van collectieven en teams met een `zelfsturend vermogen'. De VVD concludeert dat sprake is van een mislukte reorganisatie, ofwel een managementflop. De resultaten van de personeelsmonitor ondersteunen deze uitspraak. Maarliefst 64%van de medewerkers van de fiscus vindt dat de leiding niet naar de werkvloer luistert. Niet alleen de belastingbetaler, maar ook het personeel is dus ontevreden. Helaas is dit nog maar het topje van de ijsberg. Volgens de Algemene Rekenkamer zou de staatskas miljoenen aan belastingopbrengsten mislopen als gevolg van de gebrekkige controles van de belastingdienst.

Volgens de VVD is de diagnose duidelijk, nu de behandelmethode nog. Dezentjé Hamming eist dat de belastingdienst een pas op de plaats maakt en geen nieuwe wijzigingen doorvoert tot problemen zijn opgelost. Om die problemen op te lossen doet de VVD via een puntenplan suggesties aan de staatssecretaris. De VVD stelt onder andere een onderzoek naar uitbesteding van automatisering voor, meer aandacht voor kwaliteit van dienstverlening en een belastingdienst met een "menselijker gezicht".Ook zou volgens Dezentjé Hamming bij nieuwe wetgeving eerst via een uitvoeringstoets moeten worden nagegaan of de fiscus het extra werk nog wel aan kan.

Deel deze pagina: