Belastingdienst laat ZZP'er in de Zorg weer in onzekerheid

ZZP Nederland - 7 april 2008
Belastingdienst laat ZZP Zorg weer in onzekerheid

ZZP’ers die in de zorg werken worden weer door de Belastingdienst in onzekerheid gehouden. Sinds 2008 geeft de Belastingdienst vrijwel geen VAR WUO verklaring meer af terwijl zelfstandigen in de zorg die absoluut nodig hebben. Een storm van protesten heeft inmiddels de Belastingdienst bereikt en vervolgens heeft de Belastingdienst de zelfstandigen zonder personeel verzocht om tot 1 april geen bezwaar aan te tekenen over de verkeerde VAR. Inmiddels is de beslissing van de Belastingdienst tot nader order uitgesteld, waardoor de zelfstandige geen opdrachten meer krijgt.

Volgens ZZP Nederland is dit de zoveelste misser die de Belastingdienst zich blijkbaar kan veroorloven. Sinds de invoering van de VAR verklaring voor ZZP’ers is er een voortdurende strijd gaande over de zelfstandigheid van ZZP’ers. Als de Belastingdienst maar enigszins twijfelt dan wordt standaard gegrepen naar een VAR Verklaring waar de zelfstandige niet mee kan werken. Leuker kunnen ze het blijkbaar niet maken…

Overleg met Tweede Kamerleden
Afgelopen week heeft ZZP Nederland samen met Kroese Kits (Particuliere zorg) een gesprek gevoerd met de Tweede Kamerleden Van Miltenburg en Blok van de VVD om de problemen duidelijk te maken. Anouchka van Miltenberg zal hieropeen verzoek aan de Tweede Kamer richten waarin gevraagd wordt om de positie van zelfstandigen zonder personeel duidelijk te maken.

Hoe langer zzp-ers op de verklaring moeten wachten, hoe langer het duurt eer ze weer aan het werk kunnen. De vraag is erg groot; op dit moment worden al duizenden mensen verzorgd door zzp-ers. De cliënten dreigen zonder zorg te komen als de VAR-problematiek in de zorg niet snel wordt opgelost.

Dinsdag 8 april volgen mondelinge vragen
Volksgezondheidwoordvoerster Anouchka van Miltenburg: "We hebben te maken met mensen die dolgraag aan het werk willen en kunnen, maar door de overheid worden geremd. Dit is slecht voor de cliënten en de ondernemers. Ik wil dat het kabinet hier zo snel mogelijk verandering in brengt." De liberaal gaat dinsdag 8 april mondelinge vragen stellen tijdens het wekelijkse vragenuur over deze situatie.

Het Financieele Dagblad van vrijdag 4 april meldt dat zzp-ers in de zorg pas per 1 januari 2009 hun VAR kunnen aanvragen. Dit hebben verschillende bemiddelingsorganisaties laten weten. De overleggen met de ministeries van VWS en Financiën met de organisaties leveren teveel onduidelijkheden op. Dit komt omdat de Belastingdienst de dienstverhoudingen tussen de zzp-ers en bemiddelingsbureaus anders interpreteert. Om een eind aan deze onduidelijkheden te maken werken de ministeries en de bemiddelingsbureaus aan een convenant om het zzp-ers makkelijker te maken aan de slag te gaan. Nu blijkt dat dit is opgeschort tot 1 januari 2009, is de maat voor de VVD vol. Van Miltenburg: "Zorgprofessionals op de werkvloer ondervinden nu hinder om weer aan het werk te gaan terwijl er juist veel vraag naar hun is. Ik voel dan ook niets voor een overgangsregeling die het ministerie van VWS voorstelt. Gewoon de VAR snel invoeren en laat zzp-ers snel doen waar ze het beste in zijn: hun vak uitoefenen."

Deel deze pagina: