Belastingdienst let scherp op zwartwerkers in de bouw

www.ad.nl

In de bouw wordt op grote schaal zwart gewerkt. Uit extra controles van de Belastingdienst op duizend nieuwbouwlocaties en andere bouwplaatsen werd in twintig procent van de gevallen een misstand geconstateerd. Dat blijkt uit een interview door oud-staatssecretaris Steven van Eijck met staatssecretaris De Jager (Financiën).

'Zwart personeel' wordt alsnog bij de Belastingdienst aangemeld en er wordt boekenonderzoek gedaan bij de bedrijven waarbij ze 'in dienst' zijn. De hoogte van de boetes wordt later nog bepaald. Volgens De Jager wil de belastingdienst het toenemende aantal zwarte klussers in de bouw afremmen. Daarom is begonnen met extra controles op nieuwbouwlocaties en andere bouwplaatsen. De onderzoekteams zijn inmiddels al zo bekend op de bouwplaatsen dat hun komst een uitstroom van personeel en busjes veroorzaakt. Op zaterdagen is het er veel rustiger geworden.

Moeilijke controle
Steeds meer zijn malafide bedrijfjes op bouwplaatsen actief die soms hele woningen in elkaar zetten. In andere gevallen gaat het om de afwerking van keukens, badkamers of extra dakkapellen. Volgens De Jager blijkt dat een aantal mensen het op de bouwplaatsen niet zo nauw neemt. ,,Het zijn bedrijfjes die na een klus weer snel verdwijnen en dan ergens anders weer opduiken. Mensen krijgen geen rekeningen en kunnen dus ook geen aanspraak op garantie doen als er iets niet goed is uitgevoerd of opgeleverd."

De actie maakt onderdeel uit van een groot onderzoek waarin de Belastingdienst de gehele vastgoedsector onderzoekt. Daarbij rekent de dienst ook makelaars, vastgoedhandelaren, exploitanten van vastgoed, en dus ook beunhazerij.

Deel deze pagina: