Belastingdienst verliest weer BTW proces ZZP in zorg

Johan Marrink - ZZP nederland

Veel onrust bij zelfstandigen in de zorgsector

De Belastingdienst heeft wéér een rechtszaak verloren over de verfoeide btw-heffing voor ZZP’ers in de zorgsector. Op 19 april oordeelde de Hoge Raad dat een btw-heffing voor een medische tatoeage uitgevoerd in een ziekenhuis door een zelfstandige onterecht was.

De “tatoeagezaak” heeft een lang verleden. Nadat de tatoeëerder in 2009 op een aanslag btw had afgedragen heeft hij hiertegen bezwaar aangetekend bij de Belastingdienst. Dit bezwaar werd afgewezen door de inspecteur, waarna een rechtszaak volgde, welke ongegrond werd verklaard door de rechtbank in Den Haag.

De tatoeëerder ging in hoger beroep bij het Hof, die vervolgens de uitspraak van de rechtbank vernietigde zodat de tatoeëerder in het gelijk werd gesteld. De Staatssecretaris van Financiën heeft hierop cassatie bij de Hoge Raad aangetekend. De Hoge Raad verklaarde het beroep ongegrond, en veroordeelde de Staatssecretaris van Financiën tot betaling van de kosten van het geding.

In cassatie (bij het hoogste rechtsorgaan) heeft de Hoge Raad vastgesteld dat de tatoeëerder, ondanks het niet hebben van een medische opleiding, autodidact is, kundig en ervaren op het gebied van medische tatoeage. Dat de tatoeëerder daarbij onder leiding staat van een plastisch chirurg doet niets af aan het feit dat er sprake is van een medische handeling en dus een onbelaste btw-handeling. Onlangs verloor de Belastingdienst nog een rechtszaak tegen een zelfstandig anesthesie medewerker, ook hier gaat de Staatssecretaris in hoger beroep, maar de zaak lijkt kansloos voor de staat.

Bij veel ZZP zorgverleners heerst angst over de btw-heffingen die de Belastingdienst per 2013 wil gaan uitvoeren. Hierdoor zullen zelfstandigen in de zorg 21% van hun inkomen moeten inleveren, want de instellingen waaraan ZZP’ers factureren kunnen geen btw terugvragen bij de Belastingdienst. Ziekenhuizen weigeren inmiddels om 21% extra te gaan betalen voor de zorg waardoor ZZP’ers zwaar op hun tarief moeten inleveren.

Bezwaarbrief btw voor aangeslotenen
Indien u aangesloten bent bij ZZP Nederland kunt u een voorbeeldbrief downloaden waarmee u bezwaar maakt tegen de geheven btw. U dient wel erest aangifte te doen en te betalen, daarna kunt u de brief gebruiken om bezwaar aan te tekenen zodat u het bedrag terug kunt ontvangen als de wetgeving wordt verduidelijkt en/of aangepast.

Link: | download bezwaarbrief btw | (inlog verplicht)

Protesten
Inmiddels steekt een storm van protesten op. Stichting ZZP Nederland is van mening dat de vrijstelling moet worden verleend als er sprake is van ‘gezondheidskundige verzorging van de mens’. De redenatie van de Belastingdienst dat er btw dient te worden afgedragen als er niet rechtstreeks aan de patiënt wordt gefactureerd veegde een andere rechter onlangs ook al royaal van tafel:  ’Anders dan dat de Belastingdienst meent is daarvoor niet vereist dat sprake is van een overeenkomst tussen verpleger en patiënt.’

Ondertussen zet Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger voor 26.000 aangesloten zelfstandigen, zich op veel vlakken (juridisch, pers, politiek) in voor de duizenden zelfstandigen in de zorg. Binnenkort volgt meer nieuws…

Deel deze pagina: