Belastingdienst wil ZZP'ers helpen met soepele betaling

Belastingdienst

Belastingdienst wil ZZP’ers helpen met uitstel

Staatssecretaris Weekers van Financiën wil kleine ondernemers financieel helpen met een plan dat ZZP’ers uitstel van betaling kan geven. Weekers (VVD) werkt aan een plan waarmee een gemakkelijker uitstel van betaling komt voor loonbelasting en btw.

Weekers vertelde aan BNR Radio dat hij veel signalen krijgt dat kleine ondernemers wel eens in financiële problemen zitten en bij een bank niet kunnen aankloppen. Als men dan onverbiddelijk de kwartaalaangifte BTW op tijd moet betalen  komt men wel eens in moeilijkheden. De Belastingdienst wil dan niet de nekslag zijn voor de kleine ondernemers en ze een kwartaal uitstel van betaling geven.

Met name de BTW verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober kan volgens Weekers wel eens “tot problemen leiden en daarvoor willen we hulp bieden”. Volgens Weekers is dit “nog maar een plan “ dat verder uitgewerkt moet worden.

Reactie Stichting ZZP Nederland

Mooi dat de Staatsecretaris de ZZP’ers wil helpen als het om een versoepeling van de harde betaaldatum van belastingen gaat. Voor alle duidelijkheid: uitstel is geen afstel, als er drie maanden later betaald moet worden zal er een nieuw probleem kunnen ontstaan. Bovendien is de  Belastingdienst geen bank van lening.

Tegelijkertijd bedenken we dat de uitspraak gedaan werd toen het volop verkiezingstijd was en dat vrijwel iedere politicus “iets goeds” belooft aan zelfstandigen. Ook kabinetsleden beginnen zich daar nu in te roeren. Vage beloften doen het goed als het om een tijdelijke opinie gaat, maar zien is geloven. Kabinetsplannen werken vrijwel altijd traag en worden intussen zo vaak aangepast dat er van de euforie niets meer overblijft. We hopen niet dat dit een druppeltje is die de verkiezingsstrijd moet beïnvloeden.

Dat plannen altijd traag werken hebben we gemerkt aan de voorstellen die Stichting ZZP Nederland  18 maanden geleden heeft gedaan aan het Ministerie van Financiën over een versimpeling van regels voor ZZP’ers die zonder kosten kunnen worden doorgevoerd. Kan Weekers dit niet eens oppakken?

 

Deel deze pagina: