Bemiddelingsbureaus zzp´ers in zorg zelf verantwoordelijk

Zorgportaal

De rechter acht de constructie tussen bemiddelingbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) opnieuw in strijd met de wet. Dat is de uitslag van het tweede kort geding dat ActiZ had aangespannen tegen het ministerie van VWS en drie zorgkantoren. Ook sprak de rechter zich uit over de verantwoordelijkheid van bemiddelingsbureaus voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg.

“Voor de tweede keer oordeelt de rechter dat deze constructie wettelijk gezien niet kan”, reageert directeur Aad Koster van ActiZ. Van de rechter hoeven zorgkantoren hun contracten met bemiddelingsbureaus niet te ontbinden. Voorwaarde is wel dat gecontracteerde bemiddelingsbureaus volledig verantwoordelijk zijn voor kwaliteit en continuïteit van de zorg.

Gelijk speelveld
Het grootste bezwaar van ActiZ tegen de constructie tussen bemiddelingsbureaus en de zzp’ers is dat daarmee een ongelijk speelveld ontstaat tussen reguliere thuiszorgorganisaties en bemiddelingsbureaus. De bemiddelingsbureaus zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van zorg die de zzp’ers verlenen. Reguliere thuiszorgorganisaties dragen die verantwoording wel. In februari 2009 oordeelde de rechter ook al dat deze werkwijze haaks stond op de wet. In november bleek echter dat VWS de oude plannen toch door wilde zetten. Daarom spande ActiZ een tweede kort geding aan.

Zorgkantoren
In het tweede kort geding had ActiZ ook de zorgkantoren Agis, Achmea en Menzis gedaagd. Dat zijn drie van de zorgkantoren die contracten sluiten met bemiddelingsbureaus. De rechter oordeelde dat de zorgkantoren in hun contracten de bemiddelingsbureaus nu al volledig verantwoordelijk stellen voor de zorg. “Met die uitspraak staat onomstotelijk vast dat die verantwoordelijkheid een belangrijke voorwaarde is om een bemiddelingsbureau te contracteren”, zegt Aad Koster.
 

Deel deze pagina: