Bouwsector in mineur, ZZP’ers verdwijnen naar particuliere markt

Johan Marrink - Stichting ZZP Nederland

ZZP'ers die bouwteams vormen hebben meer kansen

De vooruitzichten van bedrijven in de bouwsector ontwikkelen zich steeds dramatischer. Vooral de grote bouwbedrijven komen in moeilijkheden door de terugloop van orders. Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) hebben minder last van de recessie doordat men het werkterrein grotendeels verschuift naar de particuliere markt.

De omzet van de grote bouwbedrijven vertoont al langer een dramatische daling. De grote bouwers verloren een zeer groot deel van hun omzet. De BAM groep en Volker Wessels verliezen bijna 50% van de omzet. Vanmorgen maakte Ballast Nedam bekend dat het de afgelopen jaar geen winst had gemaakt. Nog grotere verliezers zijn Heijmans, Dura Vermeer en  TBI, zij moeten lijdzaam toezien hoe hun omzet als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Grote golf aan faillissementen verwacht

Veel bedrijven hebben de afgelopen perioden hun reserves verloren. Als na de vakantie de productie weer op gang komt duurt het nog zeker twee tot drie maanden voordat de eerste facturen betaald zijn. Voor bedrijven die toch al erg zwak staan zal dit een definitieve nekslag betekenen.

ZZP’ers in nieuwbouw verschuiven naar particuliere markt

Voor Zelfstandigen Zonder Personeel die in de nieuwbouwsector werken zijn dit geen vrolijke berichten. Toch komen deze negatieve ontwikkelingen voor de ZZP’ers minder hard aan dan in 2009. Veel ZZP’ers in de bouwsector hebben hun werkterrein verlegd naar de particuliere markt. In de bouwsector zijn bijna 100.000 ZZP’ers actief die zich steeds meer op particulieren richten..

ZZP Bouwteams zijn succesvol

ZZP’ers vormen steeds meer complete vakbekwame bouwteams waarin verschillende specialiteiten worden samengevoegd. Metselaars, timmermannen, voegers, installateurs, schilders etc die samenwerken kunnen grotere particuliere projecten aannemen waarbij de ZZP’ers de concurrentie met bouwbedrijven glansrijk winnen. Onlangs klaagde de Aannemersfederatie steen en been over de concurrentie die men ondervindt van de ZZP’ers, maar dat zijn slechts krokodillentranen. Jarenlang heeft deze sector de onderlinge concurrentiestrijd kunnen afwentelen door ZZP’ers steeds lagere tarieven te betalen. De ZZP’ers hebben inmiddels zelf het heft ter hand genomen en met de bouwteams zijn zij voor particulieren erg aantrekkelijk geworden voor onderhoud, verbouw en renovatie.

Verhogen BTW tarief werkt remmend

Inmiddels heeft de overheid de verhoging van de BTW definitief gemaakt. Voor busines-to-business maakt dit niet uit, maar voor particulieren betekent dit een forse kostenstijging. Dat zal ook negatief uitpakken voor particulieren die hun huis willen laten opknappen. De tijdelijke verlaging van de btw op onderhoud en verbouw van huizen naar 6% werkte uiterst stimulerend op de markt. Op werkzaamheden zoals schilderen en stukadoren van huizen ouder dan twee jaar, behangen en schoonmaak valt nog steeds onder de 6% btw regeling…

Deel deze pagina: