BTW blijft in 2008 19%

BTW in 2008 blijft 19%
Er heerst nogal wat verwarring over het btw-tarief in 2008. Alle aankondigingen die allemaal vlak voor het nieuwe jaar op ons worden afgevuurd hebben geleid tot grote verwarring. Voor de duidelijkheid: het btw-tarief in 2008 blijft gewoon 19%. Diverse websites vermelden nog steeds dat de Belastingdienst het tarief gaat verhogen naar 20%, maar dat zijn achterhaalde berichten.

Het kabinet heeft besloten om pas per 1 januari 2009 het btw-tarief te verhogen naar 20%.

Medische sector geen btw vrijstelling meer
Diensten in de medische sector worden in 2008 BTW belast. Dit heeft de Eerste Kamer onlangs bepaald.
Vanaf 1 januari 2008 is alleen nog vrijgesteld de gezondheidskundige verzorging van de mens door personen die beroepen uitoefenen die zijn aangewezen in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Medici en paramedici die met ingang van 2008 prestaties verrichten die onder de btw vallen moeten zich als ondernemer melden bij de Belastingdienst en elektronisch aangifte gaan doen. Ondernemers die na aftrek van de terug te vragen btw minder btw hoeven af te dragen dan € 1345 kunnen een verzoek doen voor ontheffing van administratieve verplichtingen. Na publicatie van het beleidsbesluit volgt verdere berichtgeving over de wijzigingen.

BTW vrijstelling
Alleen apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen vallen onder de BTW vrijstelling.

Deel deze pagina: