Cassatiezaak: btw-vrijstelling voor ZZP'ers in de zorg

Rechtspraak.nl

Medische diensten operatieassistenten en anesthesie-verpleegkundigen vrijgesteld

Sinds begin 2013 heeft de Belastingdienst haar standpunten ten aanzien van btw voor ZZP’ers in de zorg aangescherpt, waardoor ineens veel zorg wel met btw belast moest worden. Stichting ZZP Nederland heeft met behulp van fiscaal jurist Ronald van Esch een aangesloten zelfstandige ondersteund (zie foto) in de rechtszaak tegen de belastingdienst. De uitspraak in deze rechtszaak oordeelde ten gunste van de ZZP’er. Toch hield toenmalig staatssecretaris Weekers vast aan btw-plicht voor ZZP’ers in de zorg, en ging zelfs in cassatie bij de Hoge Raad. Vandaag was er eindelijk uitspraak in deze brandende kwestie.

Uitspraak Hoge Raad:

Medische diensten aan ziekenhuizen die operatieassistenten en anesthesie-verpleegkundigen niet in loondienst maar als zelfstandig ondernemer verrichten, zijn vrijgesteld van omzetbelasting (btw).

Werkzaam in ziekenhuis
Fiscaal jurist Ronald van Es en zorg ZZP'er De uitspraak van de Hoge Raad gaat over twee zaken die speelden voor werkzaamheden die werden in een ziekenhuis. De Hoge Raad oordeelt dat zowel gezien vanuit de patiënten als vanuit de ziekenhuizen sprake is van het geven van ‘medische verzorging’ in de zin van de nationale en Europese btw-wetgeving en dat de diensten daarom zijn vrijgesteld van btw.

Het feit dat de operatieassistent of anesthesie-verpleegkundige wel onder leiding staan van een chirurg of anesthesioloog van het ziekenhuis vond de Hoge Raad niet doorslaggevend voor de btw. Ook dat de eindverantwoordelijkheid lag bij laatstgenoemde specialisten en niet bij de ZZP’ers deed er volgens de Hoge Raad niet toe binnen de btw-wetgeving.

Gevolgen
Stichting ZZP Nederland is blij met de uitspraak van de Hoge Raad en gaat er vanuit dat deze uitspraken positieve gevolgen zullen hebben voor andere takken in de zorg. Stichting ZZP Nederland zal zich inzetten om zo snel mogelijk achter de antwoorden te komen, zodat de ZZP’ers in de zorg nu eindelijk duidelijkheid hebben of ze nu wel of niet btw-plichtig zijn.

De volledige uitspraken van de Hoge Raad vindt u op onderstaande links:

- 12/02960 (ECLI:NL:HR:2014:1374)
- 13/05580 (ECLI:NL:HR:2014:1375)

Deel deze pagina: