Code voor zzp´ers in de dakenbranches

NEN

Voor ondernemers en personeel in de dakenbranches zijn in juli 2007 de nieuwe 'Code van de rietdekker' en de 'Code van de dakdekkers hellende daken' uitgekomen. Beide codes bundelen, in begrijpelijke taal, wetgeving en branchespecifieke richtlijnen.

Hoofdthema's zijn arbeidsomstandigheden, veiligheid, milieu en ondernemerschap. De 'Code van de rietdekker' verscheen al in 2005. Sinds die tijd is een aantal wetten en richtlijnen gewijzigd. In de nieuwe code zijn onder meer de nieuwe Arbo- en Arbeidstijdenwet verwerkt en zijn de praktijkrichtlijnen, die specifiek voor deze branche gelden, aangepast aan de huidige stand der techniek.

Checklist
Voor de hellende dakenbranche is een geheel nieuwe Code uitgebracht.
Deze biedt, net als de 'Code van de rietdekker', ondernemers een handvat hun bedrijf te toetsen en up to date te houden.

Voorbeelden van praktische vragen die deze Codes beantwoorden:
* wat geldt wel of niet voor mij als ZZP'er?
* welke inkoopeisen zijn er voor arbeidsmiddelen?
* welke vergunningen moet ik hebben?
* moeten werknemers in de gelegenheid worden gesteld een arbeidgezondheidskundig onderzoek te laten doen? En wie betaalt dit?
* wanneer te beginnen met bedrijfsoverdracht?
* hoe werk ik veilig op hoogte?

Voor beide codes is een checklist beschikbaar. Hiermee kan eenvoudig de bedrijfsvoering worden getoetst en kunnen de nodige verbeteringen worden doorgevoerd. De codes - met bijbehorende checklists - zijn voor bij het Hoofdbedrijfschap Ambachten geregistreerde bedrijven, online beschikbaar op Branchecode Online.

Via deze online dienst kan gemakkelijk naar een bepaald onderwerp worden gezocht en is er de mogelijkheid eenvoudig selecties aan te brengen voor bijvoorbeeld arbonormen of normen die van toepassing zijn op ZZP'ers. Tevens is de checklist eenvoudig in te vullen en worden de antwoorden automatisch opgeslagen. De checklist hoeft niet in één keer te worden ingevuld.


Deel deze pagina: