Column Johan Marrink: Als kabinet ZZP’ers wil elimineren kan dat zeer simpel

Johan Marrink

Column Johan Marrink: Als kabinet ZZP’ers wil elimineren kan dat zeer simpel

Een open brief aan de bewindslieden van Financiën en Sociale Zaken

Beste Erik, Jeroen en Lodewijk,

Aan alle kanten word ik overspoeld met jullie voorgenomen gedachte om kleine zelfstandigen uit te bannen. Daartoe hebben jullie de media op je hand, ze worden daar neergezet als profiteurs van aftrekposten, armoedzaaiers en pseudozelfstandigen. Om deze groep te elimineren hoeven jullie niet zoveel te doen, dat kan op een simpele manier.

Jarenlang hebben jullie reclame gemaakt, iedereen moest zelfstandig worden, dat leverde succes op: inmiddels zijn 1 miljoen zelfstandigen gebonden aan jullie producten. Dat moet het gevoel geven van de grootwinkelier die na een succesvolle campagne bedenkt dat hij heer en meester is voor zijn klanten. De grootwinkelier besluit hierop zijn prijzen aan te passen, want mensen kopen toch wel, dat kunnen jullie toch ook doen?

In jullie branche ligt dat zelfs een stuk gemakkelijker: er is immers geen concurrent. Sterker nog: er is sprake van gedwongen winkelnering! Dat betekent dat je ongestoord prijzen kunt verhogen. Het hoeft niet eens in stapjes, je klanten hebben toch geen keus. Laat de zelfstandigen maar bloeden, daar hebben jullie succesvol voor gewerkt, pluk nu de vruchten!

Aangezien ik als burger graag meedenk heb ik enkele tips:

  • Schaf de startersaftrek geheel af, daarmee bespaar je 700 miljoen
  • Zelfstandigenaftrek? Weg ermee, weer 2 miljard in de kassa
  • MKB-winstvrijstelling? Strepen, want dat levert enkele miljarden op, zo schat ik
  • Fiscale Oudedagsreserve weg? De uitkomst zien we later wel, weer enkele miljarden binnen
  • Kleine ondernemersregeling BTW? Jullie willen geen kleine zelfstandigen dus die post kan ook weg.

Zo zijn de problemen van onze staatshuishouding snel opgelost, het is allemaal niet zo moeilijk mannen. Daar hebben we geen onderzoek voor nodig, geen parlementaire discussies en geen BGL. Het lijkt mij het beste om zo snel mogelijk maatregelen te nemen, desnoods met terugwerkende kracht. Voor Erik moet dat een kleine moeite zijn, hij heeft inmiddels ervaring met naheffingen. Doorpakken mannen!

Nog één dingetje waar geen oplossing voor is

Er is een kleinigheidje waar ik, net als jullie, geen oplossing voor heb: wat doen we met die zelfstandigen die nu keihard moeten werken om in hun inkomen te voorzien? Het betreft hier niet alleen de zelfstandigen zonder personeel, maar ook de overige eenmanszaken zoals kleine winkeliers, kappers, transportbedrijfjes, pomphouders en andere beroepen die rond moeten komen van een klein inkomen. Met de voorgenomen maatregelen kunnen ze niet overleven. Bieden we die een baan aan?

Aangezien jullie ook nog geen oplossing hebben voor de hoge werkloosheid heb ik weinig vertrouwen in het idee dat jullie deze zelfstandigen aan een baan kunnen helpen. Het lijkt mij het beste om ze in de bijstand te plaatsen. Dat kost een behoorlijk vermogen, maar om dat te betalen wil ik nog wel meer ideetjes aanleveren. We kunnen bijvoorbeeld de lasten van de werkgevers fors verhogen. Bezuinigen is onzin, gewoon plukken waar geplukt kan worden. Dat is pas progressief regeren!

Indien jullie van mening zijn dat dit plan te ver gaat heb ik misschien nog een beter advies. Waardeer de zelfstandigen voor het feit dat ze zelf hun broek ophouden en niet kiezen voor een uitkering. Morrel niet aan de aftrekposten en stop ermee om hardwerkende mensen als profiteurs en als schijnzelfstandigen neer te zetten. Vergeet gewoon het hele plan en we praten er niet meer over, er is vast nog wel een doofpot waar dit onzinnige plan in kan.

Mochten er nog vragen zijn dan weten jullie mij te vinden,

Johan Marrink

Stichting ZZP Nederland

P.S. Het is maar een vraag, maar kan ik voor deze constructieve opstelling in aanmerking komen voor een bonus? Niets buitensporigs of zo, ik had gedacht aan iets in de grootte van het bedrag dat jullie ook betalen aan Gerrit Zalm, ik ben snel tevreden …

Like ons even op Facebook of Twitter deze boodschap! Daar worden we blij van.

Deel deze pagina: