Nieuws

Compensatieregeling AOW-AOV-hiaat eindelijk in zicht

ZZP Nederland roept op tot spoedige uitvoering

Zelfstandigen met een AOV-polis tot 65 of eerder zijn ernstig gedupeerd door de verhoging van de AOW-leeftijd. Het AOW-AOV-hiaat houdt in, dat je AOV-polis afloopt voordat je recht hebt op AOW, zodat je bij arbeidsongeschiktheid zonder inkomen komt te zitten. Stichting ZZP Nederland vraagt al jaren aandacht voor deze problematiek, die kan worden opgelost door een compensatieregeling, zoals eerder door ZZP Nederland is aangedragen. Nu, acht jaar na dato, is de motie Palland/Van Kent (pdf) aangenomen in de Tweede Kamer en moet het kabinet met een compensatieregeling komen.

Stichting ZZP Nederland heeft zich van meet af aan sterk gemaakt voor compensatie na signalen uit de achterban. “De overheid, die door de verhoging van de AOW-leeftijd de regels tijdens het spel heeft veranderd, zou met een oplossing moeten komen voor gedupeerde zelfstandigen.” Dat verklaarde toenmalig voorzitter Maarten Post reeds in het programma RADAR op 18 april 2016. Het kabinet heeft echter steeds gezegd, dat het niet mogelijk zou zijn een sluitende oplossing te verzinnen.

Uitvoerbare oplossingen
ZZP Nederland heeft in de afgelopen jaren nadrukkelijk politieke aandacht heeft gevraagd voor deze onrechtvaardige houding van de overheid. Dat resulteerde in een Ronde Tafelgesprek op 29 oktober 2020 in de Tweede Kamer, waarin ZZP Nederland uitvoerbare oplossingen heeft aangedragen. Op basis daarvan verscheen in december 2020 de initiatiefnota over de reparatie van het AOW-AOV-hiaat van Palland (CDA) en Van Kent (SP).

Pas vorige week werd de motie aangenomen, waarin de minister van SZW wordt opgedragen om gedupeerde zelfstandigen met een AOW-AOV-hiaat te compenseren.

“Stichting ZZP Nederland is voorzichtig positief”, zegt voorzitter Frank Alfrink. “Dit resultaat is hoopgevend, maar de politiek werkt altijd langzaam. Daarom roepen wij het kabinet nogmaals op om snel met een goede en uitvoerbare compensatieregeling voor zelfstandigen met een AOW-AOV-hiaat te komen.”

Bron
Stichting ZZP Nederland
Geplaatst op 14 oktober 2021