Detailhandel en ZZP Nederland spreken zich uit tegen KvK-heffingen

Zibb.nl en ZZP Nederland
De Kamer van Koophandel (KvK) ligt onder vuur. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil dat de KvK stopt met heffingen te vragen waar de leden van de RND niet om gevraagd hebben en misschien zelfs wel niets aan hebben. Hiermee is de RND dezelfde mening toegedaan als ZZP Nederland.
 
In een vraaggesprek op BNR Nieuwsradio vorige week maandag om 13:15 uur gaf ZZP Nederland al haar mening over de kosten die door kleine ondernemers gemaakt moeten worden bij de Kamer van Koophandel. Aanleiding van het gesprek was de sinds 1 juli verplichte inschrijving van alle ondernemingen in Nederland. Hierdoor moeten ook beoefenaars van vrije beroepen en verenigingen van eigenaren etc. zich inschrijven in het handelsregister.
 
Kerntaken
In de radio-uitzending heeft Leo Kits, medewerker van ZZP Nederland, het over extra kosten die voor een grote groep zelfstandigen nu verplicht gemaakt moeten worden. “Ze (ondernemers, red) betalen al voor genoeg zaken waarbij weinig uitkomt´. Hierbij doelt dhr. Kits op de andere 2 kerntaken van de Kamer van Koophandel. Naast het bijhouden van het handelsregister moet de KvK namelijk ook nog de voorlichting voor het bedrijfsleven verzorgen en de regionale economie stimuleren. Juist deze laatste 2 kerntaken worden volgens ZZP Nederland onderbelicht en door zelfstandigen niet erg gewaardeerd doordat ze hiervoor verplicht mee moeten betalen.

Opinie
Ook uit reacties van ondernemers op een artikel over het afschaffen van een deel van de KvK-heffingen op de website Zibb.nl blijkt dat de Detailhandel en ZZP Nederland niet alleen staan, maar de meningen van hun achterban verwoorden. Een van de meningen van een ondernemer was de volgende; “ Ik betaal als kleine ondernemer al meer dan 17 jaar voor deze onzin, KvK gewoon opheffen, geld verspilling, liever gezegd ze verdienen geld aan het uitleveren van mijn bedrijfsinformatie, en ik moet hier ook nog voor betalen, het is toch te gek voor woorden….”.
 
Nuttig
ZZP Nederland is het ermee eens dat er een handelsregister wordt bijgehouden. Hierin kunnen ondernemers veel nuttige informatie vinden over hun (toekomstige) zakenpartners. Gelukkig is er al wat aan de veiligheid van het handelsregister gebeurd. Nu worden handtekeningen en adressen niet meer openbaar gemaakt. Vroeger werden deze gegevens door derden nog wel eens gebruikt om zichzelf in te schrijven en dan veel kosten te komen die nooit aan de leveranciers betaald werden.
 
Gebruiker betaalt
De andere kerntaken zouden volgens ZZP Nederland net zo goed door commerciële organisaties worden verzorgd. Of zoals een lezer het naar aanleiding van het Zibb-artikel zegt “…Al die diensten die de kvk aanbiedt (cursussen, activiteiten, e.d.) zouden prima door een commerciële onderneming kunnen worden overgenomen. Daar kan dus gewoon door de gebruikers voor betaald worden. Als de overheid het belangrijk vindt dat dit soort dingen georganiseerd worden moeten ze uit de algehele middelen betaald worden en niet door bij de KvK ingeschreven….”

Deel deze pagina: