Donner: grenzen hoe dan ook open per 1 mei

FNV KIEM

Polen in ons land werken vaak onder levensgevaarlijke omstandigheden. Soms gaat het mis. Zoals in het geval van Josef Cieslak. Hij moest stalen betonwapenconstructies hijsen. Zonder dat de opdrachtgever maatregelen had genomen om het risico te minimaliseren dat de 1500 kilo zware stalen constructie op zijn hoofd zou vallen. Sterker nog: de loods waarin hij moest werken, was te laag om goede lange, hijskettingen in te gebruiken. Toen de constructie op hem viel, was hij op slag dood. De opdrachtgever, betonbedrijf Westo, ontkent iedere verantwoordelijkheid. Westo wijst naar de Poolse onderaannemer, Bud Export, die op papier de Polen in dienst had.

De arbeidsinspectie stelde Westo in het gelijk. Volgens de letter van de Arbowet is alleen de onderaannemer verantwoordelijk. Die komt weg met slechts een boete voor illegale arbeid. Veel bedrijven maken gebruik van deze maas in de wet om hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun werknemers te ontlopen.

Toch zijn er volgens minister Donner nu wel genoeg maatregelen genomen om 'gelijk loon voor gelijk werk' te garanderen. De bewindsman wil per 1 mei de grenzen volledig opengooien voor Polen en andere werknemers uit Oost-Europa. Marcel Nuiten, bestuurder bij FNV Bondgenoten, is het daar niet mee eens. "Er zijn nu weliswaar betere afspraken gemaakt over samenwerking met de arbeidsinspectie maar verder is er geen goed flankerend beleid."

FNV Bondgenoten wil dat in de Arbowet wordt vastgelegd dat opdrachtgevers alleen met gecertificeerde uitzendbureaus mogen werken. Nuiten: "Op die manier kunnen we het kaf van het koren scheiden." Verder vindt de bond dat de inlenersaansprakelijkheid volgens de Arbowet bij de opdrachtgever moet komen te liggen. Donderdag beslist de Tweede Kamer of de grenzen open gaan of niet.

Deel deze pagina: