Duidelijkheid over tijdelijke btw-verlaging in de bouw en tuinbranche

Rijksoverheid.nl

Arbeidskosten van zzp'ers in bouw en tuinbranche gaan omlaag

Goed nieuws voor zzp'ers en andere ondernemers in de bouw en tuinbranche. Staatssecretaris Weekers van Financiën verlaagt per 1 maart 2013 tijdelijk het btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar. In tegenstelling tot de eerdere btw-verlaging in 2010-2011 valt dit keer ook het aanleggen en onderhouden van tuinen onder de verlaging. Het verlaagde btw-tarief geldt voor een periode van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014.

Het 6%-tarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan een woning. Onder deze werkzaamheden wordt verstaan: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning en de aanleg en onderhoud van de tuin. Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten en niet op de gebruikte materialen.

De verlaging geldt echter niet voor alle tuinarbeid. Het verlaagde btw-tarief over de arbeidskosten van hoveniers voor het aanleggen en onderhouden van tuinen mag NIET worden berekend voor de tuinen van scholen, bedrijven, gemeenten, provincies, waterschappen en de rijksoverheid. Uitzondering zijn hier bedrijfspanden die voor meer dan 50% als woning  worden gebruikt, voor hen geldt de verlaging wel. Als het pand voor 50% of minder particulier bewoond is,  dan mag het deel dat voor particuliere bewoning gebruikt wordt voor de toepassing van het tarief worden afgesplitst. (Bron: Branchevereniging VHG)

Het verlaagde btw tarief geldt ook voor interieurarchitekten die de verbouw begeleiden.

In de bijlage bij het besluit van 28 februari 2013 staan werkzaamheden genoemd waarop het verlaagde btw-tarief wel of niet mag worden toegepast.

| Besluit btw-verlaging 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 |

Deel deze pagina: