Ernst & Young: Juichstemming in bedrijfsleven

Ernst & Young: Juichstemming in bedrijfsleven, maar portemonnee nog niet massaal getrokken
 
AMSTERDAM, 8 SEPTEMBER 2006 - Er heerst een juichstemming in het Nederlandse bedrijfsleven over de economie en de eigen prestaties. Dat mag worden afgeleid uit de derde Bedrijfsbarometer van Ernst & Young, de 'vinger aan de pols' bij bedrijven met 20 tot 1000 medewerkers. Bijna tweederde van de ondervraagden noemt de Nederlandse economie nu gezond, vergeleken met slechts 28% in december 2005. Bedrijven zijn echter niet over alles positief. Ondervraagden zijn slecht op de hoogte van zaken als WIA en levensloopregeling. Bovendien lijkt de bereidheid om te investeren maar matig toe te nemen.
 
Ernst & Young voert dit onderzoek vier keer per jaar uit, samen met Interview-NSS.
'Deze barometer laat zien dat het zelfvertrouwen van bedrijven aanzienlijk is toegenomen én dat het vertrouwen in de economie groeit', zegt Marnix van Rij, partner bij Ernst & Young. 'Wel zien we dat het investeringspatroon vrij constant blijft, en dat slechts een derde van de ondervraagden verwacht dat de investeringen de komende 12 maanden stijgen.'
 
Bij de bedrijven staan niet alleen maar groene cijfers op de borden over het beleid van de afgelopen jaren. De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) en levensloopregeling zijn nog lang niet ingeburgerd in het bedrijfsleven. Bijna 2 op de 3 van de ondervraagden
(64%) liet weten niet aan de levensloopregeling mee te doen, onder andere omdat ze menen dat die niet gunstig voor hen is (65%) of omdat ze al gebruik maken van de spaarloonregeling (47%). Als het gaat om de WIA weet maar liefst 38% van de ondervraagden niet hoe lang ze door hun werkgever doorbetaald worden bij ziekte. Slechts 16% van de ondervraagden heeft een aanvullende WIA-verzekering afgesloten.
 
'Er zijn heel veel wijzigingen over het bedrijfsleven uitgestort', aldus Mans Kuipers, partner bij Ernst & Young. 'De verandering in de ziektekostenverzekering is bij iedereen wel doorgedrongen, maar andere regelingen zijn hoog over gegaan. Dat leidt er onder meer toe dat mensen nog niet helder hebben voor zichzelf wat de financiële consequenties zijn van arbeidsongeschiktheid. En dat kan tot vervelende verrassingen leiden.

Deel deze pagina: