FNV wil nu invoering zwangerschapsuitkering zelfstandige onderneemsters

FNV KIEM

Het FNV is heel erg blij dat er een zwangerschapsuitkering voor zelfstandige onderneemsters komt, zegt beleidsmedewerker Ronald van de Krogt van de Vakcentrale FNV. Maar het is wel ontzettend zuur voor al die vrouwen die tussen 2004 en nu zijn bevallen, zonder daarbij te zijn ondersteund door een betaalde verlofregeling. Laat die regeling dus zo snel mogelijk van start gaan, niet talmen nu.

Onderneemsters verloren in 2004 het recht op een publieke minimumuitkering tijdens en na de zwangerschap, door de afschaffing van de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidverzekering zelfstandigen).
Onlangs zegde het kabinet echter toe dat er weer een betaalde verlofregeling zal worden ingevoerd.

Plan is om zwangere onderneemsters bij te staan met maximaal 1317 euro bruto per maand, tijdens een zwangerschapsverlof van maximaal zestien weken. Minister Donner van Sociale Zaken voerde als argument aan dat deze regeling in het belang van de gezondheid van moeder en kind is.

Van de Krogt deelt die inschatting. Helemaal mee eens. Maar zoals het er nu naar uit ziet, gaat die regeling pas halverwege 2008 in. Veel te laat voor die duizenden gedupeerden van de afschaffing van de WAZ. We verwachten dat de Tweede Kamer dat ook zo ziet.

De FNV wil dat Donner de regeling daarom ook direct van kracht moet laten gaan, liefst met terugwerkende kracht. Het duurt even voordat het UWV de administratie op poten heeft gezet, maar het is een kleine moeite dan ook een formuliertje te maken waarmee de huidige zzp´ers straks alsnog een vergoeding kunnen aanvragen.

Deel deze pagina: