Geen rookverbod voor ZZP´er in horeca

www.zibb.nl

Eerder al won het Bredase café Victoria een rechtszaak over roken in een kroeg waar zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) de scepter zwaaien. Nu is in het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald dat het rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel staat niet goed opgeschreven in de wet. Het hof meent dat er geen deugdelijke wettelijke grondslag is die verplicht tot het instellen, aanduiden en handhaven van een dergelijk verbod in de kleine horeca. Volgens het hof betekent dit dat er geen grond is voor een rookverbod voor horeca zonder personeel.

Vrijspraak
Eerder kwam de rechtbank Breda ook tot vrijspraak, maar op andere gronden. De rechtbank sprak beide verdachten vrij vanwege strijdigheid met het gelijkheidsbeginsel. Het Openbaar Ministerie laat het er niet bij zitten en kondigde direct na het arrest cassatie aan.

Reactie van ZZP Nederland:
Een mooie overwinning voor zzp´ers. Zeker omdat het rookverbod ingevoerd werd om werknemers te beschermen tegen rooklucht. In dat licht bekeken is het sowieso al erg raar dat zzp´ers door deze wet werden benadeeld. Nu lijkt er eindelijk gerechtigheid te komen. De klanten kunnen immers zelf wel kiezen of ze in de rook willen zitten of niet. De grotere horecazaken met personeel hebben de ruimte wel om een rookruimte in te richten en hebben dit in vele gevallen ook gedaan. Of zal er in cassatie alsnog roet in het eten worden gegooid? Wij hopen het niet.
 

Deel deze pagina: