Graaicultuur: KPN beloont Scheepbouwer met 2,7 miljoen Euro

StartBedrijf

Superbonus voor KPN topman Scheepbouwer valt slecht

KPN topman Scheepbouwer ontvangt over het afgelopen jaar een bonus van 1,4 miljoen euro. De toezichthouders bij KPN kennen de topman dit extraatje toe vanwege onder meer de tevredenheid van de klant.

Totaalsalaris 2,7 miljoen Euro
De raad van toezicht bij de KPN vindt dat topman Ad Scheepbouwer goed zijn best heeft gedaan en daarvoor wordt de KPN Baas beloont met een bonus van maar liefst 1,4 miljoen Euro. Dit is in overeenstemming met de voorwaarden van het contract dat KPN destijds gesloten heeft met Scheepbouwer. In 2006 ontving Scheepbouwer in totaal 2,7 miljoen Euro voor zijn bemoeienissen. Een salaris dat overeenkomt met een maandelijkse vergoeding van ca 200.000 Euro. Onkostenvergoedingen en andere bijkomende vergoedingen zullen hier wel buiten vallen.


De beurswaarde van KPN is in dat jaar flink gestegen, dat wil echter niet zeggen dat klanten tevreden zijn. Hoe de klanttevredenheid gemeten wordt is echter niet bekend. Wat wel bekend is dat KPN hoog scoort in de irritatielijsten van mensen als het bijvoorbeeld gaat om internetbellen.

Dergelijke bonussen zijn in de ondernemerswereld niet nieuw. Vergeleken bij bestuursvoorzitter Jan Bennink van Numico die volgens de FNV een bonus van 14 miljoen in het vooruitzicht heeft is Scheepbouwer nog maar een kleintje.

De vraag of dergelijke bonussen gerechtvaardigd zijn begint steeds meer ophef te maken. Blijkbaar doe je het goed als bestuurder als je veel mensen weet te ontslaan en flinke bezuinigingsoperaties weet te bedenken. Dat vervolgens veel van deze bezuinigingen verbleken bij bonussen voor de bedenker doet blijkbaar niet ter zake….

 

Deel deze pagina: