Blog

Hoeveel opdrachtgevers moet ik als zzp’er hebben?

Een vraag die ik vaak gesteld krijg bij de helpdesk van ZZP Nederland is; Hoeveel opdrachtgevers moet ik hebben? Er van uitgaande dat de vragensteller dan bedoelt dat hij/zij graag ondernemer voor de inkomstenbelasting wil zijn is hierop mijn antwoord:

Je zal moeten voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor ondernemerschap. Een van de eisen daarvan is meerdere opdrachtgevers. De Belastingdienst noemt geen getal hoeveel opdrachtgevers je moet hebben, maar zegt simpelweg dat ze van ondernemers ‘meerdere opdrachtgevers’ verlangen.

In de 15 jaar dat ZZP Nederland nu bestaat hebben we begrepen dat de veilige marge bij 3 opdrachtgevers ligt.

Dan moet je er ook nog rekening mee houden dat er niet te veel bij 1 opdrachtgever gewerkt wordt, en maar heel weinig tijd wordt besteed aan de overige 2 opdrachtgevers. De praktijk leert ons dat je prima 70% van al je werkbare uren bij 1 opdrachtgever kunt besteden, dan wil de Belastingdienst wel graag dat de overige 30% aan werkbare uren netjes wordt verdeeld over de andere 2 opdrachtgevers. Maar, het probleem is dat iedere belastinginspecteur de regels zelf mag interpreteren. De ene zal soms 2 opdrachtgevers (heel soms 1 opdrachtgever) per jaar voldoende vinden. De andere vindt dat je zeker 3 opdrachtgevers moet hebben. Dat is aan de inspecteur. Maar als je je houdt aan onze richtlijnen (min. 3 opdrachtgevers, grootste max. 70% van de werkbare uren) dan zal je geen problemen krijgen. Als je maar 1 opdrachtgever hebt over een heel jaar dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Met voldoende opdrachtgevers ben je al een aardig eind op weg om voor de Belastingdienst als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien. Waarom is dat zo belangrijk? Omdat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting recht hebt op de ondernemersfaciliteiten zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Alle ondernemersfaciliteiten zijn aftrekmogelijkheden en die verlagen jouw fiscale winst en dus uiteindelijk het bedrag dat jij aan belastingen moet betalen.

Wat zijn de eisen aan ondernemerschap voor de inkomstenbelasting

Heel in het kort let de Belastingdienst op onderstaand rijtje, meer uitleg staat hier:

  • Maak je winst? Zo ja, hoeveel?
  • Hoe zelfstandig is jouw onderneming?
  • Beschik je over kapitaal?
  • Hoeveel tijd steekt je in jouw werkzaamheden?
  • Wie zijn jouw opdrachtgevers?
  • Hoe maak je jouw onderneming bekend naar buiten?
  • Loop je 'ondernemersrisico'?
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

De Belastingdienst heeft een ondernemerscheck, waarbij je een vragenlijst invult waarna je te horen krijgt of je voor de Belastingdienst ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Let op: deze uitkomst is niet zaligmakend. Als je twijfelt, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Goed beginnen

Bovenstaande maakt duidelijk dat je niet zomaar ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Het loont om je te verdiepen in de regels. Lees voor je begint bijvoorbeeld ons stappenplan.

Geplaatst op 7 oktober 2020 door Leo Kits

Leo is vanaf het begin van ZZP Nederland (2005) betrokken bij de organisatie. Hij werkt als communicatiedeskundige en medewerker ondernemersdesk.