Kabinet laat ZZP’ers in de zorg in onzekerheid

ZZP Nederland.nl

Kabinet laat ZZP’ers in de zorg in onzekerheid
Staatsecretaris Bussemaker laat ZZP’ers in de zorg en in de steek doordat ze nog steeds geen beslissing heeft genomen over de VAR verklaring. Zoals gemeld zou de regeling voor zelfstandigen in de zorgsector worden herzien. Veel zorgverleners overwegen te stoppen met hun werk als zorgverlener als de belastingvoordelen gaan verdwijnen. Ondanks toezeggingen die Bussemaker vorige week deed blijkt nu bij het “vragenuurtje” in de Tweede Kamer dat er ondertussen niets is ondernomen om het lot van de zorgverleners duidelijk te maken.

ZZp'ers in de zorg overwegen om te stoppen
Veel zelfstandigen in de zorg hebben bij ZZP Nederland aan de bel getrokken omdat de toekomst voor deze mensen onduidelijk is. Er is grote behoefte aan vakmensen in de zorg. Zelfstandigen staan hier klaar om in te springen, maar volgens de wet mogen zij niet opereren als zelfstandige in de AWBZ Zorg. Bij diverse bemiddelingsbureaus voor zelfstandigen ontstaan donkere tijden nu de Belastingdienst dreigt met naheffingen voor loonbelasting, terwijl de zelfstandigen zelf garant staan voor de diverse belastingen.

Ondanks eerdere toezeggingen vindt Bussemaker het niet wenselijk om op dit moment concrete uitspraken te doen. Wel gaf zij aan dat er op dit moment geen controles worden afgerond en er dus ook geen naheffingsaanslagen worden opgelegd tot de situatie duidelijk is.

Onzekere toekomst na 2008
Veel zorgverleners vragen zich op dit moment af hoe hun toekomst er na 1 januari 2008 zal uitzien. “Het aanvragen van een VAR Verklaring lijkt op dit moment meer op een loterij dan op een rechtvaardig handhaven van een besluit” meldde een bemiddelingsorganisatie deze week aan ZZP Nederland.

Kamer van Koophandel weet het ook niet
Een zorgverlener die deze week bij de Kamer van Koophandel vroeg of een inschrijving verplicht is vanaf 2008 werd een beetje uitgelachen omdat “het toch afgelopen is met de zelfstandigen in de zorg. Laten de zorgverleners maar weer net als vroeger in loondienst gaan” was het antwoord.

We wensen de staatssecretaris een prettige kerst...

Deel deze pagina: